"Клошарят" на Спецов проговори: Крия се в Сърбия, дават ми по 1000 евро да си трая!

Данаил Николов от Драгоман е официалният собственик на „Гранекс трейдър“ ЕООД, дължаща 1,1 млн. на НАП

Общество
16:16 - 30 Септември 2022
9357
"Клошарят" на Спецов проговори: Крия се в Сърбия, дават ми по 1000 евро да си трая!

Данаил Николов, който е настоящият собственик на дължащата милиони на държавата фирма на бившия директор на НАП Румен Спецов, представи документи за преводи, които е получавал, за да си мълчи за отношенията си с якия мъжага.

Това става ясно от разследване на странния сайт bezpartien.bg, който по необясними причини е избран от Данаил Николов за изявлението му точно в пика на предизборната кампания.

В момента Николов живее в Сърбия, където се укрива от повече от години. За престоя си там той получава различни суми, вариращи между 500 и 1500 евро за да мълчи, както заявява самият той.

Проблемите му започват отскоро, когато Николов решава да се върне в България. Това създава проблем в отношенията с неговите „благодетели“. По собствените му признания дори е заплашван неговият живот.

Данаил Николов става известен като човекът, който е купил фирмата с дългове на Румен Спецов. Самият Спецов беше назначен през 2021 г. от тогавашния финансов министър Асен Василев за директор на приходната агенция НАП. Още тогава започват да излизат наяве някои скандални факти от кариерата на новия данъчен №1.

Оказва се, че той е бил собственик на фирма с големи данъчни задължения, която прехвърля през 2016 г. на малоимотен гражданин от село Ялботина, Драгоманско – въпросния Данаил Николов. Дружеството – „Гранекс трейдър“ ЕООД е в черния списък, в който НАП слага неспасяемите длъжници – с големи неплатени данъци и с нулеви обезпечения и активи. Към март 2021 г. задълженията на фирмата към бюджета са над 1,1 млн. лв. Самият Николов преди да получи този безценен „подарък“ никога не се е занимавал с бизнес.

Ревизията на НАП потвърждава, че дружеството има дългове, настоящият собственик е призован, за да му бъде връчен ревизионен акт. През цялото време, когато Василев е финансов министър, въпросите за фирмата бяха отклонявани с обяснението, че тя е натрупала дълговете си, след като Спецов я продава и за тях трябва да отговаря новият собственик.

Когато миналата пролет гръмна скандала с данъчно-криминалната афера на току-що назначеният за шеф на НАП Румен Спецов, депутатът от ГЕРБ Тома Биков дори посети "офиса" на сламеният собственик Данаил Николов в село Яблотина - кирпичена и изоставена къща.

„Г-н Данаил Николов, на когото Румен Спецов е продал фирмата си, има шест присъди за кражба. Последната е от 2012 г. Собственик е на 23-24 фирми с милиони левове задължения към хазната. Които сега г-н Спецов трябва да събере. Г-н Данаил Николов е „убедил“ Румен Спецов да му продаде фирмата си за „крупната“ сума от 500 лева. Това вероятно е някаква „харвардска иновация“ - да купиш фирма за 6 милиона за 500 лева? Какво казва министърът на финансите Асен Василев за тази схема, която има профила на ДДС измама?“, възмути се тогава депутатът от ГЕРБ Тома Биков.