"Кралица" Сава литна в Лондон с правителствения самолет

Шефът на Национален фонд „Култура“ ще бъде представител на държавата в изборна комисия в Англия

Политика
17:17 - 29 Март 2023
12220
"Кралица" Сава литна в Лондон с правителствения самолет

Шефът на Национален фонд „Култура“ (НФК) Сава Драгунчев се похвали в сряда в ранния следобед, че отлита за Лондон и се снима на ВИП терминала на летище София пред правителствения Еърбъс. 

Малко преди това гръмна пикантната новина, че Драгунчев се подвизава с профил "Кралицата" в една от популярните гей мрежи за поръчков екстремен секс. Разкритието направи журналистът и фотограф Виктор Димчев.

Според запознати причина за неговото пътуване е участието му като член на секционна избирателна комисия във Великобритания. Така назначеният от бившия министър на културата Атанас Атанасов, известен като Просто Наско, ще участва в провеждането на изборите на Острова в секцията в Престън.

Според изборния кодекс и решенията на ЦИК политическите сили изпращат свои представители за съставите на СИК, зад граница, като посочват и резервни членове, а ако останат незаети позиции, външното ни министерство следва да направи предложения за членове и на базата на желаещи наши сънародници във съответните държави.

По един представител на държавата задължително трябва да има във всяка СИК зад граница, за което се командироват държавни служители и от България, там където мисиите ни не могат да покрият всички секции. В случая, актьорът Сава Драгунчев, е изпратен във Великобритания като държавен служител и ще представлява държавата, а не партия.

В случая някогашният студент на Стефан Данаилов е изпратен именно в Англия, защото владее отлично английски, англицист е и специалист по британския театър и освен че е завършил актьорско майсторство, е и специалист по международни отношения.

Драгунчев има бакалавърска степен по „Икономика“ и магистърски степени по „Английска филология“, „Международни политически отношения и сигурност“ и „Макроикономика“ в Софийския университет.

Специализирал е в Кралския Шекспиров театър в Стратфорд на Ейвън, в Шекспировия театър "Глобус" в Лондон, в Ориел колидж в Оксфорд. Член е на Британската Шекспирова асоциация от 2011 г., председател на Съюза на говорещите английски език в България от 2013 г. и актьор от трупата на Народния театър "Иван Вазов" от 2009 г.

Името на Сава Драгунчев се прочу в последните дни с одобрението от страна на Фонд „Култура“, чиито шеф е той, да финансира с 93 хиляди лева трансшоу.

По-рано Драгунчев коментира, че годината е 2023 и България е в Европа.

„Има дадености, с които трябва да се съобразяваме. Има дадености, които са свързани с поощряването на разнообразни творци“, заяви Драгунчев по повод изключително пошлото трансшоу и финансирането.

През последните дни пък стана ясно, че самите участници в трансшоуто, наричащи себе си „драг кралици“, са фенове на ПП и публично заявяват подкрепата си за партията, назначила Драгунчев на поста.

След като стана ясно, че Драгунчев лети за Лондон, за да следи изборния процес на нашите сънародници, в социалните мрежи се появиха подмятания, че покрай служебните си задължения "Кралицата" ще осъществи културен обмен в британските гей барове.