"Кугър" гаси пожара край Лесово

Военни помагат на пожарникарите да овладеят огнената стихия

Актуални новини
17:20 - 09 Август 2020
1330
"Кугър" гаси пожара край Лесово

Вертолет "Кугър" излетя в 7.30 ч. от авиобаза Крумово, за да се включи в потушаването на пожара в гористата местност между селата Лесово, област Ямбол, и Присадец, област Хасково, съобщиха от Министерството на отбраната.

Вертолетът е снабден със система за водоспускания за борба с пожарите и екипажът помага за овладяването на огнената стихия от въздуха в района на с. Лесово. До 15.05 ч. военнослужещите от ВВС изпълниха 40 водохвърляния над района, обхванат от пожара. 

Днес в района между селата Лесово и Присадец са съсредоточени и екипи от две военни формирования на Сухопътните войски. От 5.45 ч. 20 военни със специализирана техника от 42-ри механизиран батальон в Ямбол помагат за гасенето на пожара в гористата местност край с. Лесово. В действията за овладяването на огнената стихия се присъединиха и 20 военнослужещи от 31-ви механизиран батальон - Хасково. Те участват в гасенето на пожара в района на с. Присадец, област Хасково, допълват от МО.

По-рано обявиха бедствено положение в община Свиленград заради пожара в тополовградските села Лесово и Присадец.

"Продължава да е изключително тежка ситуацията в Хасковски регион, по-специално Свиленград и съседния Ямбол, Община Елхово - село Лесово. На практика двата пожара, които са от три дни, се обединяват. Общата територия е значителна", каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) гл. комисар Николай Николов, като уточни, че става въпрос за няколко хиляди декара.

"Най-важното, което предприемаме към момента, е да запазим населените места и да не допуснем човешки загуби. Предислоцирахме допълнителни сили от съседни региони и изключително тежка верижна техника, за да можем да правим просеки, за да предпазим селата. На терен са всички служители от областните дирекции на място, включително на горското стопанство, множество доброволци, земеделци, заедно със своята техника.

Областният щаб на Хасково работи на терен", каза гл. комисар Николов. Той коментира и пожара от вчера в Хисаря. По думите му там нещата са под контрол. "Това, което идва до мен като информация, не е тревожно", каза още гл. комисар Николай Николов.