"Летящият човек" не успя да прекоси Ламанша

Той трябваше да прелети до Дувър за около 20 минути със скорост до 140 км/ч

Свят
11:53 - 25 Юли 2019
2284
"Летящият човек" не успя да прекоси Ламанша

Френският изобретател и звезда на ховърборда (летящ скейтборд) Франки Запата не успя да влезе в историята. Той се опита да прелети над Ламанша с ховърборда си, информират "Гардиън" и "Ройтерс".

Запата падна в морето при опит да кацне на платформа на кораб, за да презареди в средата на Ламанша. Член на екипа му коментира, че движението на вълните е изисквало "перфективно време" и платформата за кацане се е преместила с "няколко сантиметра" при опита за кацане.

"Ние говорим за няколко сантиметра. Огромно разочарование...но ние определено ще опитаме отново", обяви член от поддържащия екип на Запата. Според информацията ентусиастът не е пострадал. Той е носил спасителна жилетка.

40-годишният Запата се надяваше да осъществи "детската си мечта" на 110-тата годишнина от успеха на пионера авиатор Луи Блерио - създава първия самолет, с който прелита над Ламанша.

Запата трябваше да прелети разстоянието до Дувър за около 20 минути със скорост до 140 километра в час на височина 15-20 метра.

Френският изобретател, който е от Марсилия, направи първия полет с Flyboard преди три години.

През миналата година френското правителство предостави 1,3 милиона евро на Запата за разработването на ховърборд, след като чуждестранни инвеститори потърсиха изобретателя.

Flyboard Air е задвижван от пет малки турбо двигателя. Може да се движи автономно около 10 минути и да достигне максимална скорост от близо 190 километра в час.

Френският военен министър Флоранс Парли коментира, че машината може да бъде изпитана за различни цели, включително летяща логистична платформа или платформа за атака.

Запата показа изобретението си пред световни лидери и на присъстващите на "Шанз Елизе" на Деня на Бастилията в Париж.