"Летящият холандец" открива любимия фестивал на столичани "Музи на водата"

Софийска опера отново ще зарадва почитателите си с нови и хитови спектакли сред романтиката на езерото Панчарево

Култура
12:12 - 04 Май 2022
5076
"Летящият холандец" открива любимия фестивал на столичани "Музи на водата"

С романтичната опера „Летящият холандец“ на Рихард Вагнер под режисурата на маестро Пламен Карталов ще бъде открит третият летен фестивал "Музи на водата" край езерото Панчарево, научи Lupa.bg. Премиерната дата на спектакъла е 8 юли. В романтиката на летните вечери за жадувана духовна наслада, езерното огледало на Панчарево събира за пореден път музите на изкуството, благодарение на Софийска опера и балет. 

И както споделят от трупата музите ще стъпят на водата с вълшебството на своя талант. На живо закопнелите за красиви и впечатляващи музикални спектакли зрители ще се удивляват на вълшебните багри и сиянието на езерото с музиката, песните и танца на истинските музи на водата.

Идеята за фестивала, който се превърна в културна емблема на столицата, е на директора на Софийска опера акад. Пламен Карталов. С дългогодишния си опит като режисьор и мениджър, с целия си професионализъм, енергия и творчески размах той успя да превърне фестивала в Панчарево в любим не само за столичани, но и да привлече хиляди зрители от страната и чужбина да се наслаждават на оперни и балетни шедьоври и на хитови мюзикъли.

Маестро Карталов успя да осигури постоянна сцена на специален 80-тонен понтон върху водата, както и устойчиви седалки под формата на амфитеатър под звездите, така че зрителите максимално да се потопят в магията, съчетаваща изкуството и природата. Зад всички тези усилия, талант и труд стои и екипът на Софийска опера, който многократно доказа, че е на световно ниво. Дори през изминалите много трудни две години Софийска опера работеше с ентусиазъм, така че публиката да може да се потопи в магията на изкуството, въпреки сложната здравна ситуация.

Тази година "Музи на водата" ще започне на 8 юли и ще продължи до 4 септември, като е предвидено на фееричната сцена да бъдат изиграни близо 40 спектакъла. Пламен Карталов остава верен на традицията летният музикален фестивал да стартира с оперно заглавие, което досега не е поставяно в България.

Миналата година режисьорът постави "Жената от езерото'' на Росини и именно с този впечатляващ спектакъл бяха открити "Музи на водата". Тази година маестрото е избрал романтичната творба на Вагнер „Летящият холандец“, като със сигурност отново ще изуми публиката с иновативен режисьорски подход. 

Както Lupa.bg съобщи, Курт Ридъл – гласът на най-големите оперни сцени, сред които Виенската държавна опера, Метрополитън опера, Миланската скала, Парижката опера, Ковънт гардън, пристига в България по специална покана на акад. Пламен Карталов, за да вземе участие в новия проект на Софийската опера – „Летящият холандец“.

Големият бас ще проведе от 10 май  майсторски клас със солистите от състава на предстоящата премиера, с която на 8 юли се открива летния фестивал "Музи водата" на езерото Панчарево. Това е продължение на добрата традиция на приемственост, която съпътстваше редица от продукциите на театъра. 

След седемте спектакъла "Летящият холандец", които са предвидени на сцената под звездите от 8 до 18 юли, отново ще бъде показана операта "Жената от езерото". В оперната програма за "Музи на водата" са включени и утвърдени заглавия на Софийска опера като "Пепеляшка" от Джоакино Росини, "Кармен" от Жорж Бизе, "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини и "Евгений Онегин" от Пьотър Илич Чайковски.

Почитателите на балетното изкуство ще се насладят на четири заглавия - на премиерната постановка "Сън в лятна нощ" по музика на Феликс Менделсон Бартолди, чиято първа среща с публиката е предвидена за 21 юли, както и на най-гледания балет в Софийска опера - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Корсар" от Адолф Адам и "Зорба Гъркът" по музика на Микис Теодоракис.

Софийска опера ще зарадва зрителите и с цели 9 спектакъла на хитовия си мюзикъл "Мamma Mia!", който Пламен Карталов също постави за пръв път в България. Вероятно на "Музи на водата" тази година изумителните артисти от обичания от родната публика спектакъл ще изиграят и своето стотно представление.

От премиерата си преди 4 години българската "Мamma Mia!" направи феноменално турне из страната, като освен в Софийската опера и на откритата сцена край Панчарево се игра и на емблематични места в България - като Античния театър в Пловдив, Летния театър във Варна, в Албена, на Белоградчишките скали, винаги при препълнени зали, като публиката викаше артистите по няколко пъти на бис.

Пълната програма на третото издание на "Музи на водата" може да видите тук.