"Левицата!" ще се явяват сами на местните коалиции

Местните структури ще имат правото да направят местни коалиции, но при предложение за участие с изброените партии, ще има консултации с националното ръководство. БСП не е в "забранителния" списък, каза Костадин Паскалев

Политика
19:45 - 17 Юни 2023
4211
"Левицата!" ще се явяват сами на местните коалиции

На местните избори от "Левицата!" няма да се коалират с партии от управляващото мнозинство. Това каза в Сливен Костадин Паскалев, председател на Коалиционния съвет на "Левицата!". Той уточни, че визира ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. По думите му местните структури ще имат правото да направят местни коалиции, но при предложение за участие с изброените партии, ще има консултации с националното ръководство. БСП не е в "забранителния" списък, каза той в отговор на журналистически въпрос.

От формацията организират дискусии по места за готовността на структурите за предстоящите местни избори. Първата регионална среща се е състояла днес в Шумен, а в Сливен следобед ще има среща с представителите на коалицията от Сливен, Ямбол и Бургас, съобщава БТА.

До края на август ще бъдат готови конструкциите на листите за общински съветници и кандидатурите за кметове. Стефан Пасков, който беше водач на листата на "Левицата!" на предходните парламентарни избори в Сливен, заяви, че за община Сливен листата за общински съветници е почти готова, както и кметските кандидатури в двадесет населени места. По думите му вариантите за кмет на общината са два - да бъде подкрепена кандидатура на обществена, силна личност, която да "счупи" модела ГЕРБ, или собствена кандидатура.

"Мисля, че на терена на местната власт трябва да спестим този позор, който гледаме на национално ниво - прегръдката на Христо Иванов с Делян Пеевски и на Кирил Петков с Бойко Борисов", коментира Мая Манолова, лидер на гражданската платформа Изправи се.БГ.

На форум през май от "Левицата!" са обсъдили приоритетите си в местната власт за управленските политики с оглед качеството на живот на гражданите, посочи Костадин Паскалев. Разработена е била програма, свързана с всички сфери на дейност на общините, които касаят образованието, културата, социалните грижи, административното обслужване и др.

Акцентите са върху финансовото състояние на общините. По думите на Паскалев общините изпитват тежки финансови проблеми поради липсата на нормален бюджет, непрекъснатото увеличаване на разходната част от непредвидени разходи. От коалицията смятат, че за да имат финансова независимост, в общините трябва да остават част от данъците. Освен с финансова децентрализация, според тях, на общините трябва да бъде осигурен адекватен ресурс за капиталови разходи.