"Левски" се заканиха на Костя: Няма да останем безучастни

Да наричаш публиката на сините "еничари" не е полезно за здравето, заявиха от екипа

Топ
21:23 - 18 Август 2023
5595
"Левски" се заканиха на Костя: Няма да останем безучастни

Ръководството на футболния "Левски" обяви, че не може да стои безучастно и публикува официална позиция в защита на своите фенове след коментар от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

"Във връзка с разразилата се полемика в последните часове, „ПФК Левски“ заявява категорично, че не приема обидни квалификации като „еничари“ и „дегенерати“ да се използват по адрес на фенове на клуба.

Ако има прояви от криминален характер призоваваме виновните да бъдат открити и да понесат своята отговорност. Да се атакуват обаче привържениците като цяло по този начин е напълно недопустимо и няма как да останем безучастни", написаха от ПФК "Левски".

Конкретният повод е пост на Костадинов в социалните мрежи.

"Снощи млади дегенерати, запалянковци на "Левски", след мача на своя отбор са набрали смелост да нападнат няколко жени в палатките, пазещи паметника на съветската армия в София. Били са 30 (част от тях криминално проявени), жените - 3, на годините на майките им.

Съвременните еничари няма как да знаят, че точно това са правили и техните предшественици, еничарите от времето на Османската империя. Нарочно са ги пращали по родните места, за да разплачат и поругаят собствените си майки", написа лидерът на "Възраждане" във фейсбук.

Фенове на "Левски" нападнаха палатковия лагер пред Паметника на съветската армия, счупиха плочата на монумента и замеряха с димки и други хората в лагера. Атаката стана около час след победата на "сините" над израелския "Апоел" (Беер Шева) с 2:1.

След сериозни полемики в социалните мрежи първа официална реакция от "синя" организация дойде от Националния клуб на привържениците на "Левски".

"Без да влизаме надълбоко в ямата, наречена българска политика, искаме да заявим на лидера на партия "Възраждане", че да наричаш публиката на Левски "еничари", далеч не е полезно за политическата кариера, а и за здравето", написаха от фенклуба.

"Националният клуб на привържениците на Левски има дългогодишна и последователна позиция в подкрепа на демонтажа на срамния и унизителен окупаторски паметник в Княжеската градина", допълниха още от организацията.