"Луфтханза" съкращава 87 000 служители

Германската компания спира 700 полета

Икономика
15:24 - 02 Април 2020
2196
"Луфтханза" съкращава 87 000 служители

Германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) ще освободи над 60 процента от персонала си в частична безработица, за да се справи с драстичния спад на въздушния трафик вследствие на пандемията от коронавируса. Това обяви авиопревозвачът, цитиран от Франс прес.

"Луфтханза" е регистрирала или възнамерява да регистрира 87 000 от общо 135 000 служители като частично безработни в страните, в които работи, а 62 000 от тях са в Германия, обяви говорител на авиопревозвача.

Групата, която притежава авиокомпаниите "Остриън еърлайнс" (Austrian Airlines), "Брасълс еърлайнс" (Brussel Airlines), "Юроуингс" (Eurowings) и "Суис" (Swiss) е тежко засегната от пандемията от коронавируса, която доведе до почти цялостно спиране на въздушния трафик в редица региони.

В петък миналата седмица "Луфтханза" вече обяви намерението си да постави в частична безработица 31 000 служители на "Луфтханза" в Германия поне до 31 август.

В сряда компанията се договори с представителите на пилотите от "Луфтханза" и "Джърмануингс" (Germanwings), за да постави в частична безработица 4500 души.

Германската компания намали драстично транспортния си капацитет или местата, които предлага в самолетите - до едва 5 процента и спря от полети 700 от всичките си 763 самолета, предава БТА.

В момента "Луфтханза" има толкова малко полети, колкото не е имала от 50-те години на миналия век в рамките на план за извънредни полети, който ще е в сила поне до 19 април.

Австрийският й филиал - "Остриън еърлайнс" извършва само полети за репатриране, а Суис спря 80 процента от полетите си.

Германия смекчи условията по схемата си за частична безработица, за да подпомогне компаниите, които се сблъскват с икономическите последици от пандемията. Тя бе последвана от някои европейски страни, сред които Франция и Великобритания, припомня АФП.