"ЛУКОйл" официално: Нефтохимът в Бургас не се продава!

От компанията-собственик "Литаско" не са назначавали публична или частна организация да търси потенциални купувачи

Политика
19:38 - 18 Октомври 2023
4565
"ЛУКОйл" официално: Нефтохимът в Бургас не се продава!

Не сме получавали предложения за продажба на рафинерията в Бургас и не водим никакви преговори по въпроса. Това се казва в позиция, разпространена от агенция "Блумбърг", на “Литаско” - дъщерната компания на “Лукойл”, която е собственик на завода в Бургас. 

Изявлението на компанията е в отговор на интервю на финансовия министър Асен Василев пред “Файненшъл таймс”. Пред изданието той казва, че правителството имало индикации, че “Лукойл” е започнал процедура по продажба на рафинерията в Бургас и дори имало вече проявен интерес от кандидат-купувачи.

От "Литаско" обаче казват, че не са назначавали публична или частна организация да търси потенциални купувачи или да води преговори за продажба.

“Лукойл Нефтохим Бургас” АД е дружество, разположено в страна-членка на ЕС, която е собственост на швейцарска компания, какво е “Литаско”. Според европейското законодателство по защита на частната собственост, както и обичайните бизнес практики, всяко намерение за закупуване на актив, принадлежащ на друга компания, трябва първо да бъде обсъден между контрагентите и само след това с властите на страната, където активите се намират”, се посочва още в позицията на “Литаско”.