"Магнитски" спипа основателя на "Джемкорп"

Компанията стартира с 250 млн. долара, предоставени от фирма, по това време собственост на Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев

Свят
20:04 - 27 Януари 2023
6422
"Магнитски" спипа основателя на "Джемкорп"

САЩ са наложили санкции по закона “Магнитски” на руския бизнесмен Сергей Адониев и двамата му синове, които имат българско гражданство, съобщи американското министерство на финансите.

През 2019 г. България отне българския паспорт на Адониев, който той имал от 2008 г., заради 20-годишна присъда за измама в САЩ. По това време страната ни бе критикувана от ЕС заради схемата “златни паспорти”, по която и Адониев е получил българско гражданство.

През 2018 г. сп. “Форбс” писа, че руснакът разполага с приблизително 700 милиона долара. Включването на Адониев и роднините му в черния списък със санкционирани лица означава, че активите им в САЩ са замразени. Тримата са влезли в черния списък на Вашингтон заради връзките си с Русия.

Адониев е свързан с един от основателите на “Джемкорп” - компанията, която имаше подписан меморандум с правителството на Кирил Петков да инвестира 1 млрд. долара в българската енергетика.

“Джемкорп” е основана през 2014 г. от Атанас Бостанджиев, който е бил шеф в Лондон на руската държавна банка ВТБ. Компанията стартира с 250 млн. долара, предоставени от фирма, по това време собственост на Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев.

Техните пари идват от продажбата на телекомуникационна компания, свързана с “Ростех” - руски държавен военен конгломерат.

Адониев е прекратил участието си в “Джемкорп” през 2015 г., а Авдолян - през 2020 г.