"Мамма Миа" се завръща в Софийската опера в месеца на любовта

Хитови заглавия радват през февруари почитателите на музиката

Култура
10:07 - 21 Януари 2021
2489
"Мамма Миа" се завръща в Софийската опера в месеца на любовта

В месеца на любовта - февруари „любовните“ заглавия преобладават в афиша на Софийската опера  и балет. Хитовият мюзикъл "Мамма Миа" по музиката на АББА и под режисурата на акад. Пламен Карталов се завръща на сцената за радост на многобройните почитатели на впечатляващия спектакъл.

Ето още какви приятни изненади готви за зрителите екипът на Софийска опера:

Голямо, зелено с добро сърце… Познахте! Шрек! В един невероятен мюзикъл добрият зелен Шрек попада в необичайни ситуации и се бори за любовта на прекрасната Фиона. Компания им правят приказни герои от анимационните филми на Disney – Питър Пан, лорд Фаркуад, Магарето, Синята брада, Пинокио, рицари, елфи и т.н.

„Шрек“ е шеметна постановка на американския режисьор Уест Хайлър по музика на Джанин Тезори и стихове на Дейвид Линдзи-Абер.

Екипът на Операта е подготвил за най-млада публика фантастична приказка по книгата на Уилям Стайг и анимацията на DreamWorks. Динамично, цветно и забавно, за малки и големи – подарете си преживяването „Шрек“!

10.02. КАРМЕН – СЮИТА / БОЛЕРО

Спектаклите „Кармен“ от Бизе – Шчедрин и „Болеро“ от Морис Равел са близки по сюжет. Ще се насладите на великолепната интерпретация на примабалерината Марта Петкова, премиер-солистите Никола Хаджитанев и Емил Йорданов, и Венера Христова и Джон Абенанти.

Италианският хореограф Фреди Франдзути прави своя оригинална партитура на „Болеро“ за балетния ансамбъл на Софийската опера. Неговата основна „пандемична“ концепция е, че по време на танца балетните артисти не се докосват в нито един момент. Спектакълът се играе на запис.

12.02. ВАГНЕР – Концерт

На „Любовните копнежи в музиката на Рихард Вагнер" ще се наслади публиката. Арии и дуети из оперите „Тристан и Изолда“, „Лоенгрин“, „Зигфрид“, „Танхойзер“ ще представят Радостина Николаева, Мариана Цветкова, Мартин Илиев, Цветана Бандаловска, Бисер Георгиев, Силвана Пръвчева и Костадин Андреев. Клавирният съпровод е на Йоланта Смолянова.

13 и 14.02. МАММА МИА!

Хитовият мюзикъл "MAMMA MIA!" се завръща в Операта. Режисьорът на постановката Пламен Карталов споделя: "Песните на ABBA превръщам в театър на ситуации и сцени, в които публиката няма да стои като на поп концерт, а ще участва в действието. Вълнуващ спектакъл, в който артистите говорят, играят, пеят и танцуват с пълна си естественост и отдаденост, страст и професионализъм".

Либретото на Катрин Джонсън по идея на Джуди Креймър ни пренася на гръцки остров, където любовта, страстите и изненадващите ситуации ни въвличат в завладяваща романтична комедия.

Като в забавна игра, на прага на венчилото си, младата Софи изпраща писма до тримата си вероятни бащи и подлага на изпитание майка си Дона, която е крила от нея младежките си любовни увлечения. Тези романтични истории от миналото се превръщат в житейски уроци по мъдрост и зрялост.

18.02. ТРАВИАТА

„Травиата“ е една от най-популярните опери в света. Трагичната история на Виолета Валери и Алфред Жермон ще пресъздадат Станислава Момекова и Емил Павлов.

За първи път в ролята на Жорж Жермон ще се представи Веселин Михайлов. Диригент на спектакъла е Евън-Алексис Крист, вече познат на софийската публика от премиерните спектакли на „Електра“ от Рихард Щраус. Постановката е на Пламен Карталов.

19.02. /27.03. НОРМА

Винченцо Белини е автор на едни от най-красивите оперни мелодии, сред които прочутата ария „Каста Дива“.

„Норма“ е история за любов, дълг и саможертва, която ще представим в сценична концертна версия с участието на Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Мартин Илиев и Петър Бучков.

20 и 21.02. ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА

„Лешникотрошачката” е сред най-обичаните балети. Историята на едно малко момиче в празничната нощ, на което предстои незабравимо вълшебно пътешествие. Подарете си тази вълшебна балетна постановка "Лешникотрошачката" с красивата музика на П. И. Чайковски.

25.02. ТОСКА

Обречената любовна история на Джакомо Пучини – между певицата Флория Тоска и художника Марио Каварадоси – ни показва на какво е способна една жена в името на любовта.

В главните роли Радостина Николаева – Тоска, Костадин Андреев – Марио Кавардоси и Венцеслав Анастасов – Скарпия.

26.02. ПЕПЕЛЯШКА

Приказката на Шарл Перо за Пепеляшка и нейния принц оживява във виртуозната музика на Росини и магичната постановка на Вера Петрова. След иронични обрати и комични премеждия всичко завършва добре и пантофката (в операта – гривната) намира притежателя си. Искрящата музика на Росини ще ви зареди с много радост и добро настроение.

27.02. КАРМИНА БУРАНА

Вдъхновението идва от текста на средновековния поетичен сборник „Кармина Бурана". Група странстващи проповедници осъзнават, че светът не се управлява от моралните принципи, които са им били внушавани. Тогава те се гмурват изцяло и със страст в живот, пълен с наслади.

Сюжетът за трудния преход от младостта към зрелостта използва идеи и представи от въображението на тези млади хора. По знаменитата музика на Карл Орф, хореограф е Фреди Франдзути. Със солисти, хор, балетен ансамбъл и оркестър на Софийската опера.

28.02 КАРМЕН

Огнената история на Кармен и Дон Хозе разказва за любов и ревност, смърт и достойнство. Френският композитор Жорж Бизе не доживява грандиозния успех на операта си, в която Чайковски вижда идеала за музикална драма.

Постановката на Пламен Карталов, с изключително дръзко и провокативно режисьорско решение, е направена специално за гастрола на Софийската опера в Япония, където се посреща с огромен интерес. В главните роли: Виолета Радомирска и Даниел Дамянов.