"Мария от Буенос Айрес" пленява Плевен

Единствената в света танго опера по музика на Астор Пиацола е със специалното участие на Люси Дяковска

Култура
15:53 - 09 Май 2023
2395
"Мария от Буенос Айрес" пленява Плевен

Магията на тангото ще плени ценителите на музиката в Плевен на 10 и 11 май. В града гостуват очаквани с интерес артисти и състави.

На 11 май – четвъртък, за първи път в Плевен ще бъде показана единствената в света танго опера по музика на Астор Пиацола „Мария от Буенос Айрес” със специалното участие на Люси Дяковска в главната роля. Продукцията ще бъде представена на голямата сцена на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” от солисти, оркестър, хор и балет на Опера – Пловдив. В солистичния състав са и Момчил Караиванов, Живко Джуранов и Калоян Куманов – акордеон.

Сюрреалистичната опера ще разкаже за Мария, която е прелъстена от танго музиката и попада в подземния свят на Буенос Айрес. В спектакъла по либрето на поета Хорасио Ферер има огнени страсти, претворени от фантазията на режисьорката Веселка Кунчева, която родом е от Плевен. Диригент е Константин Добройков, художник - Мариета Голомехова, а хореограф - Явор Кунчев. Места могат да се ангажират онлайн чрез уебстраницата на театъра в Плевен.

Вечни танго мелодии привличат меломаните и на 10 май – сряда, в голямата зала на галерия „Илия Бешков” на булевард „Скобелев”. Гост-музикантите Калоян Куманов - акордеон, Стилиян Дерменджиев - цигулка, Момчил Караиванов- тенор, Ралица Ботева – пиано, ще представят спектакъла „Нощ на танго и цигански романси” с творби, които са се превърнали в класика - „Oчи чорние”, „Джелем джелем”, „Чардаш”, „Унгарски танц”, „Tango por Claude”. Ръководител на проекта е Калоян Куманов, който е специализирал в чужбина, а преди шест години се е завърнал в България с лична мисия да промени отношението към акордеона. Места могат да се ангажират от билетните центрове на Плевенската филхармония.

Двете музикални събития са с начален час 19:00.