"Мъртви души" - представление без думи в "Топлоцентрала"

Спектакълът, вдъхновен от Гогол, съчетава танц, театър, цирк, опера и фотография и изследва какво се случва с душата по време на война

Култура
09:25 - 05 Юни 2023
1580
"Мъртви души" - представление без думи в "Топлоцентрала"

Може ли Гогол да бъде поставен без думи? Танцовият спектакъл под режисурата на Гергана Димитрова “Мъртви души” по едноименния му роман е мултижанрова компилация от танц, театър, съвременен цирк, опера и фотография. Той ще бъде показан премиерно за София на голямата сцена в Регионалния център за сценични изкуства "Топлоцентрала" на 7 и 8 юни.

Представлението бе посрещнато с овации от публиката и висока оценка от критиката на One Dance Week в Пловдив преди по-малко от месец. Танцовият спектакъл "Мъртви души” е по идея, хореография, драматургия и режисура на Гергана Димитрова, копродукция на 36 маймуни, One Dance week и РЦСИ Топлоцентрала.

Спектакълът е посветен на нашето съвремие и въздействието, което настоящата война в Украйна оказва върху всички нас. Спектакълът съчетава в себе си танц, театър, съвременен цирк, опера и фотография. Без помощта на думи, всяко едно от тези изкуства се превръща в изразно средство, търсейки същността на човешката душа.

Картините от войната в Украйна потресоха целия свят. Именно визуалните документални материали от събитията там са основата, на която се разработват движенческите партитури и образите на сцената. 

Кога умира душата? Кои души са мъртви? Тези, чиито тела са убити или умрели или душите могат да умират преди телата? Умирането на душата еднократен и еднопосочен акт ли е? Ако убиеш или навредиш на някого, това наранява ли душата ти? Може ли да се родиш без душа?

Отговорите на тези въпроси поставя Гогол преди повече от век и половина. Днес спектакълът “Мъртви души” изследва езика на телата по време на война, опитвайки се да разбере какво се случва с душата в тази екстремна ситуация.

Хореограф репетитор и Ангелина Гаврилова. Сценографията, костюмите и видеото са на Никола Налбантов. Музиката е на Веселин Веселинов-Еко.

С участието на: Ангелина Гаврилова, Вяра Болградова, Йоана Кадийска, Филип Миланов, Цветан Пейчев, Михаил Иванов, както и на Адриана Димитрова, Валерия Колева, Ева Атанасова, Емилия Радичева, Катя Кирова, Олександра Кирчева, Олександра Тимошенко, Славея Славчева, Борислав Вълов, Йордан Върбанов, Мартин Върбанов, Пьотр Кшемински, Сергей Жиганюк, Тони Кaрабашев, Ruanda.