"MasterChef България" се завръща, ето кой ще е в журито

Кулинарното предаване ще започне новия си сезон през есента

Нещо за четене
19:50 - 03 Юни 2023
9578
"MasterChef България" се завръща, ето кой ще е в журито

„MasterChef България“ се завръща от есента с ново жури нови рецепти.

Шеф Илиан Кустев, шеф Александър Таралежков и „шефът на шефовете“ Явор Сарафов ще се присъединят към голямото семейство от световни кулинари в MasterChef и ще придадат нов поглед към кулинарното състезание.

 „В последните години bTV промени възприятието на българите към приготвянето на храната. Вярвам, че “MasterChef” има сериозна заслуга за това. Щастливи сме да приветстваме три нови, ярки индивидуалности - Илиан, Александър и Явор като жури в българското издание на формата. Многоспектърният им професионален опит е съчетан с тяхната страст и чиста радост от храната, а безмилостният им кулинарен ентусиазъм гарантира, че ни очаква истинско удоволствие с новия сезон на “MasterChef. На участниците няма да им е никак лесно.” - коментира Ангелина Белчева, Директор „Локална продукция“ в bTV Media Group.

Кариерата на Кустев е забележителна и неслучайно той се налага като едно от големите имена в кулинарията у нас и по света. Като дете мечтае да стане футболист, но любопитството го отвежда в кухнята. Днес вече готви за политици от ранга на турския президент Реджеп Ердоган, принц Чарлз, Маргарет Тачър и за звезди от шоубизнеса като актьора Брад Пит.

Той получава изключителна „шлифовка“ в петзвездния Ritz Hotel в Лондон, където става част от екипа на шеф Джон Уилиямс. През 2016 г. животът го отвежда в Париж, където работи в ресторанти с три Мишлен звезди. Там има възможност да практикува рамо до рамо с ненадминатите Chef Пиер Ганьер и Яник Алено, известен като бога на сосовете в днешната модерна френска кулинария.

За своите 26 години професионален опит шеф Кустев е консултирал и ръководил редица престижни ресторанти и вериги в България. Към момента той е кулинарен консултант и партньор във фирма, чиято дейност е насочена към търговия основно с млечни продукти. Кустев има славата на кулинарен експериментатор, чиниите му се отличават с изтънчен вкус, а в тях присъстват най-различни продукти.

Другият член на журито, Александър Таралежков, е роден в София, но още много млад става гражданин на света. Пътува по целия свят, проучва местните култури и кухни, като прилага наученото към многобройните си проекти. Познанството на Александър с Каликста Киландър, която зарежда с продукцията си Лондонски ресторанти със звезди Мишлен, оставя силен отпечатък в младия творец. Таралежков започва да готви в нейните програми, а няколко месеца по-късно се установява на крайбрежието на Кент, където и в момента развива кулинарната си практика. 

В момента Таралежков споделя рецепти за публикации на вестник „Гардиън“ и работи активно върху първата си готварска книга, вдъхновена от кулинарната му философия и характерния му почерк, продиктуван от Балканската кухня и отвъд. На дневен ред в работата му е и изграждане на платформа за развитие на съвременна кулинарна култура. Тя ще включва академия за кулинарно мислене, която ще развива млади таланти и работилница, фокусирана върху разработването на нови ресторантски концепции и продукти.

Явор Сарафов също е част от екипа на журито на "MasterChef България". Вече над 30-години успешно ръководи различни бизнеси. В казармата животът го среща с шеф Виктор Ангелов, а близкото приятелство прераства в партньорство в ресторант, а впоследствие и във верига заведения за бързо хранене. Понастоящем работното ежедневие на Сарафов се разпределя между ресторанти, управление на имоти и инвестиции. Освен кулинарен любител и успешен ресторантьор, Явор е и страстен познавач на виното. За него то е море, в което с удоволствие открива нови вкусове, сортове и технологии.