"Мечтайте! И бъдете добри!": Графити артистът Esteo изрисува жилищна сграда и паркинг в Бургас (СНИМКИ)

Художникът преобрази сградите с птици, с животни и с цветя

Култура
12:41 - 09 Октомври 2024
4500
"Мечтайте! И бъдете добри!": Графити артистът Esteo изрисува жилищна сграда и паркинг в Бургас (СНИМКИ)

Графити артистът Иван Янков, известен също като Esteo, обнови с изкуството си още една жилищна сграда на бул. "Сан Стефано" в бургаския квартал "Възраждане". Тя се намира на метри от предходните две, които бяха преобразени като част от кампанията на сдружение "Посока Бургас". 

В този проект, който преобразява фасадата на сградата зад спирка "Гладстон", художникът е избрал да изобрази женски образ с птици, пеперуди, пчели и цветя, а посланието му гласи: "Мечтайте! И бъдете добри!". Рисунката е с приблизителни размери 10 на 6 метра, допълва художникът. 

Средствата за реализирането на проекта са събрани чрез поредица от благотворителни събития. Ключова роля изиграва първото от тях - груповата изложба "Еклектика", провела се през август 2023 г. За нея над 20 артиста даряват свои творби, за да може с парите от тяхната продажба да се финансира предвиденото облагородяване на градската среда в града. 

Предишната преобразена от артиста фасада бе открита преди около месец и половина с официално рязане на лента, шампанско, музика и монтиране на нови хранилки за птици. Тогава той обясни, че би искал да успява да прави по една нова фасада всеки месец, така че след две години да има общо 24 преобразени сгради и да това да превърне целия град в красива галерия на открито, която да привлича посетители и като интересна туристическа атракция за Бургас.

"Ако фасадата ви е в окаян вид, и желаете тоталната и промяна ми пишете! Да е честита на гражданите и гостите на Бургас фасадата зад спирка"Гладстон". Благодаря ви за подкрепата! On the next one...", написа Esteo.

"От всички нас зависи да правим Бургас още по- красив! Чудесно преобразяване на бургаски сгради от безспорния графити артист Esteo и по инициатива на сдружение “Посока Бургас”. Обещават, че след месец, месец и половина, ще има нова рисунка върху фасада на бургаска сграда!

Дело на Естео са и уникалните графити рисунки с цитати от книги, в паркинга на бургаската библиотека. Паркираш и сивите стени са пресътворени в изкуство! Браво! Уникални са!", написа във фейсбук кметът на Бургас Димитър Николов.

Иван Янков – Esteo е бургаски графити артист с богата биография, започваща с изяви още от 1997 г. и отличия от участията му в национални и международни фестивали. Още през 2005 г. екипът, в който той участва, печели първо място в международния фестивал „WriteforGold“, проведен в София, а с това идва възможността за състезание на световно ниво с други графити артисти от цял свят в Германия.

През 2011 г. той получава първо място на „ON! Fest“ в столицата с изрисуването на статуята на София. През 2020 г. негово произведение е селектирано за участие в изложбата „Прозорец към детството“ в Националната художествена галерия „Квадрат 500“.