"Медуза": Путин клекна и омекна, няма да си върне Курск

Пропагандаторите на Кремъл ударно подготвят народа да свиква с "новата реалност"

Украйна
19:00 - 21 Август 2024
12949
"Медуза": Путин клекна и омекна, няма да си върне Курск

Кремъл иска да убеди руснаците, че украинската окупация на Курск е "новата реалност". Това съобщи порталът "Медуза", позовавайки се на двама източници, близки до администрацията на руския президент Владимир Путин, както и един събеседник, близък до правителството. След две седмици "шокът премина и се появи примиряване", твърди един от тях.

И добавя: "Първоначално не беше ясно какви сили са участвали и за колко време. Сега има разбирателство, винаги е по-лесно. Далеч е от областните центрове. Но самото навлизане на територията на Руската федерация и овладяването на селата е ново събитие, и то много неприятно".

Друг посочва резултатите от скорошно проучване, според което делът на руснаците, които говорят за "преобладаването на тревожни настроения (в обществото)", веднага се е увеличил с 6% и е достигнал 45%. Президентската администрация смята тези цифри за доста високи и се надява бързо да ги намали, твърди той.

"По време на шок, а това със сигурност беше шок, винаги има скокове (в социологическите изследвания на недоволството), след което хората свикват и всичко се урежда. Какво се случи по време на бунта на Пригожин, мобилизацията и в началото на войната? Но всичко се нареди", обяснява цинично един от събеседниците.

Украинците вече владеят стотици километри от територията на врага

Той все пак добавя, че "ако войната спре, всички ще се почувстват по-добре".

За да се "уталожат" по-бързо настроенията, Кремъл с помощта на своите пропагандисти се опитва да подготви руснаците за живот в условията на "нова реалност" и "нова нормалност" (термини, които добиха популярност по време на пандемията и в самото начало на войната с Украйна).

"Това (употребата на тези фрази) е необходимо, за да могат хората да възприемат случващото се не като отклонение, а като нова норма, макар и временна. Това трябва да действа успокояващо. Трудно е да съществуваш в отклонение от нормата", обяснява един от източниците с близки връзки в президентството.
Компонентите на тази "нова реалност" са три:

1. Врагът наистина нахлу на руска територия;
2. Очаква го неизбежно поражение;
3. Но връщането на териториите ще отнеме време, руснаците трябва да почакат.

Междувременно руснаците са подканвани да "насочат негативизма и шока в положителна посока" - да събират помощи за Курск. Администрацията на президента вече "препоръча" регионалните власти също да се заемат с този въпрос.

"Кой с каквото може. (...) Някъде предлагат да се дари дневна надница - това вече е доброволно-задължително. Ясно е, че щом са го казали властите, държавните служители ще се включат. Но всичко при нас е чисто доброволно", обяснява високопоставен регионален служител, който разговаря с "Медуза" при условие за анонимност.

Друга промяна след настъпването на "новата нормалност" е, че за изборите на губернатор на Курска област (сега регионът се ръководи от и.д. ръководител Алексей Смирнов) е въведено ранно гласуване, което стартира от 28 август и ще продължи до началото на септември. В някои издания се появиха слухове, че изборите ще бъдат отменени, но източниците на "Медуза" не ги потвърждават. 

"Никога не знаеш какво говорят там (в Курск) и какви слухове се разпространяват. Отмяната би увеличила паниката: това означава, че целият регион е застрашен, тъй като те отказаха да изберат губернатор, тогава може би регионът вече е предаден. Няма опасност за вота. В Донбас се проведоха избори и референдуми във военни условия и нищо не се случи", посочи един от събеседниците, близки до Кремъл.

Той все пак не отрече възможността да бъдат отменени общински избори на някои места в Курска област.

Източник на "Медуза", близък до руското правителство, както и събеседник, близък до президентството, твърдят, че веднага след началото на операцията Кремъл е обмислял възможността да проведе нова вълна на мобилизация. Източници на "Блумбърг" също споменаха за такава вероятност по-рано. По тяхна информация Русия изпитва недостиг на бойци и нова мобилизация може да бъде обявена още преди края на 2024 г.

Близък до правителството събеседник обаче уверява, че кабинетът на министрите, както и бизнесмени, близки до държавата, са категорично против подобен ход.

"Това ще избие и последните трудови ресурси от икономиката. Няма вече кой да работи", посочва той.

В същото време източникът подчертава, че не знае доколко висшето ръководство на страната се вслушва в подобни аргументи. И добавя, че по негова оценка е по-вероятно в бойните действия в района на Курск масово да участват наборници. Двама събеседници, близки до Кремъл, твърдят, че вече тече "медийна подготовка на общественото мнение" за мобилизация.

"Това също е представено като част от "новата нормалност". Тъй като врагът дойде при нас, наборниците трябва да участват в отблъскването му", посочва един от тях.

"Руският елит" очаква и оставките на виновниците за пробива на въоръжените сили на Украйна:

"Веднага след това (старта на офанзивата в Курск) започнаха да обсъждат оставката на (началника на Генералния щаб Валерий) Герасимов. Сега няма такива слухове - от една страна, в района на Курск не всичко е толкова просто, а и офанзивата в Донбас върви добре. Герасимов има недоброжелатели, има и офанзива, която може да представи на президента като своя заслуга. Но след като има кризисна ситуация, грешки, тогава непременно ще се появи някой виновен за това".