"Мета" създава най-бързия в света суперкомпютър с изкуствен интелект

Метавселената на Марк Зукърбърг изисква огромна изчислителна мощност

Новини
12:42 - 25 Януари 2022
1623
"Мета" създава най-бързия в света суперкомпютър с изкуствен интелект

Планираната от създателя на "Фейсбук" Марк Зукърбърг метавселена съчетава реалността с цифровите преживявания. Това обаче изисква огромна изчислителна мощност.

Затова не е никак изненадващо изявлението на Зукърбърг, че неговата "империя" в социалните медии изгражда "най-бързия суперкомпютър с изкуствен интелект в света".

Създателят на "Фейсбук" заяви в своя публикация, цитирана от The Guardian, че "суперкомпютърът с изкуствен интелект е наречен AI Research SuperCluster (RSC), ще бъде готов в средата на годината и ще бъде най-бързият в целия свят".

Към момента познатият ни т. нар. изкуствен интелект (AI) може да изпълнява задачи като превод на текст между езици и подпомагане на идентифицирането на потенциално вредно съдържание.

За да се развие обаче той ще изисква мощни суперкомпютри, способни на квинтилиони операции в секунда (един квинтилион е равен на един милиард милиарда, т.е. 1 000 000 000 000 000 000 - б.р).

Именно RSC на Зукърбърг ще помогне на изследователите на AI на "Мета" да изградят по-добри модели на AI, които могат да се учат от трилиони примери - работа на стотици различни езици, безпроблемно анализиране на текст, изображения и видео едновременно, разработване на нови инструменти за добавена реалност и други.

По всичко личи, че RSC ще проправи пътя към изграждането на технологии за следващата голяма изчислителна платформа - метавселената, в която приложенията и продуктите, управлявани от AI, ще играят важна роля за създаването на новата виртуална реалност.

Новият изкуствен интелект ще бъде в състояние да обработва огромни количества данни.

Колкото до "Мета", компанията-майка на "Фейсбук", "Инстаграм" и "УотсАп", тя вече генерира значителни количества данни от своите 2,8 милиарда ежедневни потребители.

Наскоро компанията беше глобена с $5 милиарда в САЩ за нарушаване на поверителността на своите потребители.