"Мосад": "Хамас" отхвърли предложеното примирие!

Израел постави въоръжените си сили в пълна бойна готовност

Новини
11:46 - 14 Април 2024
4358
"Мосад": "Хамас" отхвърли предложеното примирие!

Израелската разузнавателна служба "Мосад" заяви, че палестинското движение "Хамас" е отхвърлило последното предложение за примирие, представено преди седмица в Кайро от посредниците.

Отхвърлянето на предложението, представено от САЩ, Египет и Катар, показва, че лидерът на "Хамас" в ивицата Газа Яхия Синуар "не желае хуманитарно споразумение или връщане на заложниците", се казва в изявление на Мосад, публикувано от кабинета на израелския премиер.

Синуар "продължава да се възползва от напрежението с Иран" с цел "да предизвика ескалация на конфликта в региона", се допълва в комюникето, публикувано няколко часа след масираната и безпрецедентна атака от страна на Техеран, която изстреля над 300 дрона и ракети срещу Израел, без да причини значителни щети.

Израел "ще продължи да работи с цялата си мощ за постигане на целите на войната срещу "Хамас" и ще обърне всеки камък, за да върне заложниците от Газа".

Заради иранското нападение Израел постави въоръжените си сили в пълна бойна готовност. Говорителят на армията обяви, че десетки бойни самолети са били вдигнати във въздуха като част от състоянието на повишена готовност.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху увери гражданите, че страната е подготвена за атака от страна на Иран и може да отговори на всеки сценарий.

„Граждани на Израел, през последните години, и особено през последните седмици, Израел се подготвя за директна атака от страна на Иран. Нашите отбранителни системи са разгърнати; ние сме готови за всеки сценарий, както за отбранителни, така и за нападателни действия. Държавата Израел е силна. Силите за отбрана на Израел са силни. Обществеността е силна”, заяви израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Говорителят на израелската армия междувременно потвърди, че във въздуха е бил вдигнат "Крилото на Сион" - израелската версия на американския "Еър Форс 1".

По думите му, това се дължи на оперативни съображения. Веднага след като стана ясно, че Иран е изстрелял дронове, премиерът събра на спешно съвещание военния кабинет.

„Определили сме ясен принцип: който вреди на нас, ние ще му навредим. Ще се защитаваме от всяка заплаха и ще го правим с твърда глава и решителност. Граждани на Израел, знам, че вие също сте уравновесени. Призовавам ви да следвате указанията на командването на Израелските сили за отбрана. Заедно ще устоим и с Божията помощ заедно ще победим всички наши врагове”, подчерта Нетаняну.

Междувременно израелската армия постави северната част на окупираните Голански възвишения, както и градовете Неватим, Димона и Ейлат в готовност за евентуални последици от иранските дронове. Военните призоваха хората да стоят в близост до бомбоубежищата. В Тел Авив обаче, нощта премина спокойно.

„Всъщност всички чухме за нападението на Иран. Но ние не се страхуваме, защото празнуваме рождения ден на един наш приятел. А и вече свикнахме с това, че ни нападат през последните шест месеца. Така че за нас това е просто обичайна нощ в Тел Авив", заяви Офек Мейрай, студент.

Междувременно Египет изрази дълбоката си загриженост за ситуацията и призова за "максимална сдържаност", за да се спестят на региона и неговите жители повече нестабилност и напрежение.