"Мравките" от БСП искат мажоритарни избори

Краси Янков търси промени в Изборния кодекс

Политика
11:44 - 07 Октомври 2020
2363
"Мравките" от БСП искат мажоритарни избори

Социалистите, които напуснаха групата на БСП заради несъгласие с водената от лидера Корнелия Нинова политика, предлагат изменения в Изборния кодекс. На брифинг в Народното събрание Красимир Янков обяви, че промените се отнасят до преференциите в бюлетините.

"Забравената тема за избор от страна на гласуващите кой да ги представлява в българския парламент, може да се постигне с отлагане на така наречения бонус за водачите на листи и отпадане на служебното въвеждане към водачите на листи с вота на тези, които не са гласували с преференция", обясни той.

Прецизира начинът, по който се отчитат преференциите за даден кандидат. Ще се гласува за личността и влиянието на партията ще е по-малко според него. Така ще се стимулира активността сред избирателите, а и индивидуалната отговорност няма да се заменя с групова безотговорност, както обясни Красимир Янков. Избирателят ще може да избере кой от кандидатите в листата може да го представлява най-добре. Ще се повиши избирателната активност с предлаганите промени. Освен това, според него, ще се спре с изграждането на партийни елити.

Промените ще гарантират мажоритарен вот с пропорционални листи, по думите му. Ще се притеснява от мажоритарния вот безличният в листата, както се изрази Красимир Янков. Прогресивните социалисти искат подкрепа от останалите депутати. Времето за измененията в изборното законодателство е достатъчно, за да станат факт промените. Трябва да се отчете желанието на хората за мажоритарен елемент. Освен това прогресивните социалисти искат да отпадне задължителното гласуване, както и прагът от 7% за пренареждане на листата.