"Не остарявай любов" за новите почетни граждани на София (СНИМКИ)

Вие сте съвременните будители, обърна се към отличените кметът Йорданка Фандъкова

Култура
16:49 - 01 Ноември 2021
3502
"Не остарявай любов" за новите почетни граждани на София (СНИМКИ)

В Деня на народните будители - 1 ноември, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев връчиха отличията "Почетен гражданин на София" на специална церемония в Софийската градска художествена галерия. 

Отличеният Хайгашод Агасян "помоли" неговата китара да говори вместо него и каза своето "благодаря" с песента "Не остарявай любов", а силни думи и още по-силни аплодисменти огласиха Градската художествена галерия - в чест на будителите на нашето време.

Званието "Почетен гражданин на София" за 2021 г. получиха: проф. Маргарита Ваклинова, Мариус Донкин, проф. Милена Моллова, Хайгашод Агасян, проф. Анри Кулев, проф. Никола Владов, Камелия Тодорова, Максим Ешкенази, Димитър Маринов, Васил Банов, проф. Борис Чендов (посмъртно), първите олимпийски шампионки на България в художествената гимнастика - диамантите от ансамбъла на България Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова и Камелия Стоилова, треньорите им Весела Димитрова и Михаела Маевска и президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева, както и първата олимпийска шампионка за България при жените в бокса Стойка Кръстева и нейният треньор Борислав Георгиев.

"Първо честит празник. Има много смисъл и много символика, че почетният знак на вас - заслужилите гаждани на София, връчваме точно в Деня на народните будители. Ден, в който почитаме българските просветители, книжовници, революционери, хората със стремеж към образованието, към духовните ценности, хората, които променят обществото ни и ни правят по-добри", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Всяко време има своите водачи, които със своя талнт и ум носят заряд и светлина, каквато само знанието и културата могат да ни дада. Да укрепят духа на своето поколение, да му дадат посока и надежда. За това се изискват умения, знания, труд, талант, но и много, много талант и воля.

В дни на изпитания погледът ни е насочен с надежда към хората на знанието, към тези, които могат да повдигнат духа ни и да ни дадат посока. Всички вие изпълнявате успешно тази мисия. Част от съвременните будители сте вие, които сте заслужили и признанието на колегите, и на своя град. Ние сме горди и щастливи, че сме съграждани с вас. Ние, софиянци, имаме огромния късмет да живеем заедно с будителите на нашето време - споделяме общи пространства, може да ги срещнем на улицата, да разговаряме с тях.

Те са не само успешни професионалисти, постигащи своите цели, но и хората, които истински не променят. Правят ни по-добри, мислещи и свободни. За нашия град е истинска чест, че вие живеете и работите в София. Променяте града ни и сте част от нашата столица. Тук сте хора, които ни дават надеждата във времена като днешните", каза още тя.

"Позволете ми да използвам идна мъдрост, за чието авторство се спори: "Не проклинай тъмнината, запали свещ." Благодарим ви от името на града за стотиците пламъчета в областите на живота, които запалихте и които всъщност ни дават светлина. Без вас нито нашият град щеше да бъде същият, нито нацията ни щеше да е такава, каквато е", обърна се към отличените председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Във времето, в което сме в момента - бурята, която витае в Народния театър, репетирайки представлението "Бурята", бурята, която витае по улиците в тази пандемия, бурята, която витае из политическите коридори преди поредните избори, искам да благодаря за човешката оценка - да бъдеш почетен гражданин. Независима оценка - единствено и само от съгражданите. Благодаря ви за нея. Поклон пред всички лекари на тялото. Но вие, скъпи приятели, почетни граждани, сте лекари на духа. Вие сте не по-малко необходими. Единствено чрез вас можем да възстановим и да направим живота ни такъв, какъвто искаме да бъде, такъв, за какъвто мечтаем. Лекувайте духа на съгражданите си", заяви директорът на Народния театър Мариус Донкин.

"Аз много не се вписвам в лозунга на София "Расте, но не старее", защото не съм сигурен колко съм пораснал духовно през годините, но със сигурност съм остарял", каза с усмивка режисьорът и художник проф. Анри Кулев. Благодари за "неостаряващата" песен от Хайгашод Агасян и благодари за оценката на "скромните" му усилия в киното, рисуването и преподавателската дейност, с която се занимава от над 30 години.

"Ние, хирурзите, не сме много по приказките, повече сме по действията. В тези смутни времена искам да посветя това почетно гражданство на всички млади лекари, които са на първа линия в момента", заяви проф. Никола Владов.

Бурни аплодисменти заслужиха историческите първи олимпийски шампионки на България в художествената гимнастика - момичетата от ансамбъла, треньорите им и Илияна Раева.

"Изключително много се гордея, че сме част от това събитие, точно на този ден. Честит празник на всички. За нас, нашите момичета и нашите треньори това признание е огромна чест. Обиколили сме целия свят, но лично аз, когато съм си кацала в София, съм изпитвала толково мили чувства", каза Раева. 

Почетен знак на София получиха ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров и Ваня Кастрева. Почетна значка на София бе връчена на проф. д-р Цветомир Димитров и Анатоли Илиев - един от основните двигатели в инициатива „София – европейска столица на спорта“ и председател на Българската спортна асоциация за деца и младежи в риск.