"Невидимо за очите”: Бунтарят на испанската фотография откри изложба в София

Алберто Гарсия-Аликс е водеща фигура в културното движение Мадридската сцена заедно с Педро Алмодовар

Култура
13:01 - 07 Юни 2024
2650
"Невидимо за очите”: Бунтарят на испанската фотография откри изложба в София

Изложбата “Невидимо за очите” на бунтаря на испанската фотография Алберто Гарсия-Аликс бе открита в четвъртък вечерта в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) в рамките на фестивала ФотоФабрика. Фотографът лично представи творбите си пред публиката, като направи тур през арт снимките си.

Провокативният Алберто Гарсия-Аликс е една от водещите фигури в културното движение La Movida Madrileña (Мадридската сцена), като част от неговите фотографии са запечатали вълнуващи моменти от ранните години на движението, сред чиито членове са още режисьорът и сценарист Педро Алмодовар, актрисите Роси де Палма и Ема Суарес, фламенко легендата Камарон де ла Исла.


За нас фотографията е значимо изкуство и ще бъде такова винаги. Надявам се да расте нашата колекция от Европа и света, каза при откриването на изложбата директорът на СГХГ Аделина Филева.

“Може би не знаете, че авторът има книга, която се казва “Това, което очите имат да кажат”. Това, което ни казва авторът, е, че очите са орган, който може да изрази нещо. И това послание е диалогът, който се осъществява между обектива на фотоапарата и обекта, който снимаме. И за мен е голямо удоволствие да съм тук, защото тази изложба представлява фотографски разказ на моето поколение”, каза посланикът на Испания в България Мигел Алонсо Берио.

Две дами, 1988 г.


По думите му всички портрети в изложбата съдържат една сериозност и достойнство. “Това е ироничен поглед. Това е поглед на човек, който не се възприема много насериозно, обаче иска от нас, публиката, да го приемаме насериозно. Това е поезия, която казва много на нас като хора”, допълни посланикът.

Директорът на фестивала “Фотофабрика” Еми Барух, каза, че преди 11 години, когато са започнали да правят изложби на големите испански фотографи, първата експозиция, която са искали да направят, била на  Алберто Гарсия-Аликс. “Трябваха ни десет години, за да успеем”, каза тя. И отбеляза, че досега са представили седем изложби на испански фотографи. “Мисля, че имаме голям шлем”, отбеляза Барух.

Експозицията включва 50 специално подбрани кадъра от различни серии на Гарсия-Аликс. Тук са някои от първите му снимки от края на 70-те и началото на 80-те години, както и много по-нови фотографии.

Черно-бялата естетика, на която Гарсия-Аликс никога не изневерява, разказва за бунтарството и скоростното живеене, на които се обричаме, но и за нежността и романтиката на пътя, който неизменно следваме. И този път ни свързва с невидима нишка с всички останали, тръгнали на своите пътувания.

Автопортрет, женската ми страна, 2002 г.

“Тази изложба може да я наречем ретроспективна, защото засяга всички епохи. “Творбите в началото са от 70-те и началото на 80-те години и стигаме до последните, които са най-съвременни”, сподели на откриването Алберто Гарсия-Аликс.

Той разкри, че в черно-бялата серия фотографии могат да бъдат видени негови автопортрети, снимки на негови приятели, както и “по-дръзки” кадри, тъй като известно време е снимал порноактьори.

Без заглавие, 2019 г.


Алберто Гарсия-Аликс е роден през 1956 г. в Леон, Испания. 11-годишен се мести в Мадрид заедно със семейството си, където живее и до днес. Първите му опити с фотографията са от 1976 г, а първите му изложби – през 80-те в Мадрид и Лондон. Една от най-известните му изложби е ретроспективната експозиция, която показва на първото издание на PhotoEspaña през 1998. Година по-късно получава Националната награда за фотография на Испания. Носител е и на Златен медал за заслуги в областта на изящните изкуства, връчен му от испанското министерство на културата (2019).

Автопортрет като звяр, 2019 г.

Имал е самостоятелни изложби в Лондон, Пекин, Москва, Париж, както и в Латинска Америка. Негови работи са част от колекциите на някои от най-големите музеи и галерии в света, сред които National Museum of Art Reina Sofía (Испания), Fonds Nationales d’Art Contemporain (Франция) and Deutsche Börse (Германия).

От години Гарсия-Аликс комбинира фотографията с издателска дейност. Създател е на списанието за култура El Canto de la Creación(1989–1997) и съосновател на издателството Cabeza de Chorlito.

Проектът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и на институт „Сервантес”.

Изложбата “Невидимо за очите” може да бъде разгледана в СГХГ до 14 юли.