"Нощ и Ден" с Владимир Михайлов и Мария Мартинова в зала "България"

Актьорът и пианистката повеждат публиката в музикално-поетично пътешествие в света на Дебюси, Равел, Верлен, Бодлер

Култура
13:03 - 17 Ноември 2023
5989
"Нощ и Ден" с Владимир Михайлов и Мария Мартинова в зала "България"

Mузикално-поетичният спектакъл “Нощ и Ден" обединява творческите енергии на две ярки артистични натури - пианистката Мария Мартинова и актьора и музикант Владимир Михайлов. Премиерата на това пътешествие в света на френската поезия и музика е в Зала „България“ на 4 декември в 19:30 ч. Изпълнявайки емблематични творби на френския импресионизъм и символизъм, тандемът Мартинова – Михайлов ще поведе публиката на едно загадъчно и енигматично “пилигримство” към дълбините на човешката душа, споделят организаторите.

Музика и Поезия ще изпълнят съзнанието, провокирайки го към въображение. Това е първият проект между двамата артисти, които ще „заведат“ зрителите в Зала „България“ на темпераментно, пламенно и виртуозно „пътешествие“ с музиката на Клод Дебюси, Морис Равел и съвременния швейцарски композитор Грегорио Занон и с поезията на Пол Верлен, Шарл Бодлер и Алоизиюс Бертран.

“Спектакълът “Нощ и Ден” е своеобразно завръщане към “вътрешния храм”, който понякога изоставяме и в който изпитваме нуждата отново да влезем”, споделя Мария Мартинова. На 4 декември е и официалното представяне на най-новия ѝ албум “Nuit et Jour” (Rubicon Classics) - "Нощ и Ден” пред софийската публика.

"Вълнувам се много за този проект, който включва френска литература, страхотни текстове, изключителна музика", сподели пред Lupa.bg Владимир Михайлов. "Мария Мартинова е призната като пианист в цял свят и да бъда с нея на сцената е чест, удоволствие и отговорност към нейното изкуство. Благодаря за поканата на SHOOT и The Smarts. С тях работим по различни проекти, включително и за Нощта на театрите, на която съм посланик за втора година. Ще ви чакаме в зала "България", ще бъде емоционално, убеден съм", отправи покана към публиката обичаният от зрителите музикант и актьор. 

Специалната покана към Владимир Михайлов да се включи в спектакъла "Нощ и Ден" идва заради неговата голяма любов към литературата и заради посветеността му в изкуството. Той е завършил Английска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", владее перфектно и френски, и руски езици. Популярният артист има и талантливо перо - освен музика, той пише и текстове за песни на български, английски и френски. В спектакъла ”Нощ и Ден” Владимир Михайлов ще разкрие още един свой талант - като чувствен изпълнител на стихове.

Фото: Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски


За проекта на Мария Мартинова „Nuit et Jour” International Piano Magazine пише: „Яркият запис на Мартинова е дяволска стихия на клавирното майсторство. Това, което прави този албум необичаен, е, че неговите програмни бележки са неразделна част от слушателското изживяване: част от литературния поток на съзнанието, предназначен да придружава музиката, непрекъсната поема в проза, написана от самата българска пианистка, с литературни намеци към Дебюси, вплетени в тях... Всяко произведение е подбрано така, че да пасне на нощната фантазия на Мартинова.“

Мария Мартинова започва да свири на пиано, вдъхновена от богатото музикално наследство в семейството си. Завършва НМУ във Варна с най-високо отличие, след това продължава образованието си в Националната музикална академия. Като носител на престижната стипендия „Владимир Хоровиц“ учи в Джулиард, а след това в Кралската Mузикална академия в Лондон.

Като многостранен изпълнител ангажиментите на Мария са я отвели до престижни зали в цял свят. Тя е и емблематично име на международната съвременна танго сцена като основател на ансамбъл TANGUARDA. Мария е прекрачвала граници, както на държави, така и на жанрове, винаги следвайки артистичното си кредо. 

Музикално-поетичният спектакъл „Нощ и ден“ е в партньорство с европейската инициатива „Нощ на театрите“.