"Нова ера" на приятелство между Русия и Китай

Предстои среща на Владимир Путин и Си Цзинпин в Москва

Новини
14:34 - 05 Юни 2019
1862
"Нова ера" на приятелство между Русия и Китай

Китайският президент Си Цзинпин пристига в Русия на посещение, чиято цел е да постави началото на "нова ера" на приятелство и да подсили икономическото партньорство между двете големи сили на фона на санкции и търговска война с Вашингтон.

Очаква се Си Цзинпин да пристигне в Москва следобед. Той ще бъде посрещнат изключително тържествено в Кремъл, където ще разговаря с Владимир Путин, а после в негова чест ще бъде даден прием. По-късно в Болшой театър ще се състои вечер, посветена на 70-ата годишнина от установяване на дипломатически отношения между двете страни.

След това Си ще замине за някогашната столица на руските царе, където утре и вдругиден ще бъде почетният гост на Международния икономически форум в Санкт Петербург, на който ще се съберат ръководители и представители на около 1800 руски и чуждестранни предприятия от 75 страни.

"Това посещение е ключово събитие за нашите двустранни отношения", увери вчера съветникът на Кремъл Юрий Ушаков, припомняйки, че Съветският съюз беше "първата страна в света, признала Китайската народна република в деня след обявяването на декларацията за създаването й" през 1949 г.

Очаква се след преговорите си в Москва Си Цзинпин и Владимир Путин да подпишат съвместна декларация за "укрепване на отношенията, глобалното партньорство и стратегическото сътрудничество, които навлизат в нова ера".

Русия, чиято икономика е тежко засегната от европейските и американските санкции, въведени през 2014 г. във връзка с украинската криза и анексирането на Крим, "е на път да се обърне от европейския към китайския пазар", констатира руският анализатор Александър Габуйев.
Китай освен това стана "много важен инвеститор" в руската икономика и запазва както частните, така и държавните си инвестиции в Русия, в момент когато страната вижда как други чуждестранни партньори се отдръпват поради санкциите, обяснява той.

Сред другите теми в програмата на преговорите между Си Цзинпин и Владимир Путин се включват и "отношенията на Русия и Китай с големите западни сили, включително САЩ".

Двете страни се намират - по различни причини, в период на засилено напрежение със САЩ. Руско-американските отношения са подкопани от обвиненията за намеса в изборите и множество разногласия, включително по въпроса за разоръжаването. В същото време Пекин и Вашингтон са в безкрайна търговска война.