"Новая газета": По тялото на Алексей Навални има синини

Следователят по делото може да задържи трупа толкова дълго, колкото иска, обясни адвокат Евгений Смирнов

Русия
18:46 - 18 Февруари 2024
7227
"Новая газета": По тялото на Алексей Навални има синини

Тялото на Алексей Навални се намира в моргата на районната клинична болница в Салехард, пише "Новая газета Европа", като се позовава на свои източници. В събота семейството на Алексей Навални прекара цял ден в безуспешни опити да открие тялото на политика, който почина в колонията в Харп.

Тялото на Навални първо е било откарано в Лабитнаги, но вечерта на 16 февруари е било пренесено в Салехардската районна клинична болница на улица "Мир".

Служител на салехардския пункт за бърза помощ разказва пред изданието, че по негова информация по тялото на Навални са открити синини, които са били получени приживе - но те не са от побой.

"Като служител на Бърза помощ с доста голям опит мога да кажа, че подобни наранявания, описани от тези, които са ги видели, се появяват от конвулсии.

Човекът се гърчи в конвулсии, опитват се да го държат на земята и конвулсиите могат да бъдат много силни, така че се появяват синините. Казаха също, че е имал синина на гърдите. Но такива, каквито се появяват във връзка с непряк сърдечен масаж" - каза източникът.

"Това означава, че все пак са се опитали да го реанимират и той е починал най-вероятно от спиране на сърдечната дейност. Но защо се е стигнало до това спиране, все още никой нищо не казва" - пише "Новая газета Европа".

Според публикацията, към 17 февруари не е била извършена аутопсия.

Адвокатите на Алексей Навални са уведомени, че проверката около смъртта му е приключила и че не е установено престъпление. От колонията заявили, че са заинтересовани тялото на Навални да бъде предадено възможно най-скоро. Въпреки това тялото на руския опозиционер все още не е предадено.

Следователят по делото обаче има възможност да не предава тялото на Алексей Навални на роднините му толкова дълго, колкото иска, заяви адвокат Евгений Смирнов. "След края на настоящата проверка следствието може да образува наказателно дело, а в рамките на това дело да извърши нови манипулации с тялото. Това означава, че сега тялото на Алексей Навални е изцяло във властта на следователя. От юридическа гледна точка е много лесно да се намери причина тялото да бъде задържано в продължение на месеци или дори по-дълго", казва адвокатът.

Майката и адвокати на опозиционния лидер са в Сибир, все още не са допуснати до тялото на Навални.

Според Кира Ярмиш, която бе говорител на изявения критик на Кремъл, семейството и близките му "обикаляли в кръг", опитвайки се да намерят тялото на Навални.

Междувременно се появи нова информация - според съкилийници на Навални, последният човек, с когото той е контактувал, е бил новодошъл от Москва. Пред "Новая газета Европа" пък затворник от колонията ИК-3 твърди, че вероятно Навални е починал много по-рано, отколкото бе съобщено официално - не в ранния следобед в петък, а още вечерта в четвъртък. Според източници на изданието, ръководителите на колонията са били изненадани от смъртта.

Повече от 340 души са били арестувани, докато са отдавали почит на Алексей Навални в Русия. Тези данни обяви групата за граждански права „ОДВ-Инфо", цитирана от "Сега". Това е най-сериозната вълна арести от задържането на хиляда протестиращи срещу мобилизацията през 2022 г.

Поне в 13 града бяха проведени импровизирани мемориали с множество цветя, свещи и послания към 47-годишния опозиционен политик. Най-много арести е имало в Санкт Петербург - над 70.