"Одеон" показва филми на кинорежисьора Галина Кралева в нейна памет

Плеяда звезди играе в "Птицата", лентата печели куп награди

Общество
14:01 - 11 Юни 2022
2452
"Одеон" показва филми на кинорежисьора Галина Кралева в нейна памет

Вечер в памет на кинорежисьора Галина Кралева (1950-2022) ще се състои на 13 юни в столичното кино "Одеон", съобщават организаторите.

Ще бъде излъчен нейният игрален филм "Птицата" (2003) по книгата "Някога" на Дора Габе. Сценарист е поетесата и преводач Валентина Радинска, оператор е Светла Ганева, композитор - Любомир Денев. В главната роля е актрисата Бойка Велкова, която се очаква да присъства на възпоменателната вечер.

Във филма участват също Йосиф Сърчаджиев, Асен Блатечки, Невена Мандаджиева, Албена Георгиева, Линда Русева, Андрей Слабаков, Ернестина Шинова, Виктория Димитрова, Мартин Киряков, Любомир Петкашев, Лина Гладинска, Тодор Мадолев. Поп и джаз певицата Румяна Коцева изпълнява песента по стихове на Дора Габе "Потърсете ме в раната на цветето", а  Петя Станчева - "Свети" по текст на Валентина Радинска, написана специално за филма.

Игралният филм "Птицата" е удостоен с наградата за режисура на фестивала “Осма муза”, има награда за мъжка роля на Асен Блатечки на Фестивала на българския актьор в Карлово -  2004 г., награда за главна детска роля на фестивала "Златната ракла" в Пловдив (2004), голямата награда "Златна амфора" на петия Балкански фестивал за детско кино (2004) и награда за операторско майсторство на СБФД на Светла Ганева (2006). 

На 15 юни, отново в "Одеон" ще бъдат прожектирани четири документални филма на Галина Кралева – "Бавно време“ (1980), посветен на художника Иван Димов, "Купете си надежда“ (1984) за художничката Лика Янко, "Да отгледаш цвете“ и "Следата на радостта“.

Като режисьор и сценарист Галина Кралева е автор на 120 документални и на два игрални филма, повечето от които посветени на български интелектуалци и общественици, оставили диря в българското култура и изкуство. Носител е на награди за режисура от български и световни кинофестивали. Тя почина на 23 април 2022 г.