"Петя на моята Петя" спечели награда в Рим

Култура
12:31 - 22 Март 2022
1508
"Петя на моята Петя" спечели награда в Рим

"Петя на моята Петя" спечели наградата на публиката на 12-ото издание на фестивала "Франкофилм" в Рим, съобщават от екипа на филма, посветен на Петя Дубарова.

Церемонията по награждаването е била на 18 март, а фестивалът се организира от Institut français - Centre Saint-Louis, в сътрудничество с 15 посолства и представители на страни от Групата на франкофонските посолства в Рим и спонсориран от Festival International du Film Francophone de Namur (FIFF).

В официалната селекция участват 18 филма от различни страни, членки на Франкофонията, като "Петя на моята Петя" е бил единственият филм от България. 

"Няма по-голяма награда от тази на публиката. Щастливи сме, че възходът на "Петя на моята Петя" продължава и че историята вълнува и извън рамките на България. Посвещавам тази награда на целия екип на филма и ще подсетя за смисъла на кампанията "Аз също съм Петя", защото във всеки от нас има по едно силно дете, което не се страхува да се бори за мечтите и убежденията си", казва продуцентът Николай Урумов. 

"Петя на моята Петя" тръгна на световно турне сред българските общности в Германия, Испания, Франция, Австрия, Дания, Белгия, Люксембург,  САЩ и Великобритания. Историята, вдъхновена от ярката личност на Петя Дубарова, е все още на голям екран в кината в България.