"Пфайзер" ще продължи с доставките на ваксините, дори ако Италия я съди

Новини
10:48 - 28 Януари 2021
783
"Пфайзер" ще продължи с доставките на ваксините, дори ако Италия я съди

Изпълнителният директор на "Пфайзер" (Pfizer) за Италия Пайви Керкола заяви в четвъртък, че дори страната да съди компанията за забавяне на доставката на ваксини, тя все пак ще продължи да ги доставя "както е предвидено в споразуменията с Европейската комисия".

Керкола каза пред вестник "Република", че всичко с доставките трябва да се нормализира още тази седмица и че до края на годината трябва да бъдат доставени 2 милиарда дози ваксини срещу Covid-19 в световен мащаб. Шефът на италианското поделение на компанията също така изрази надежда, че ще има увеличаване на производството на Covid ваксината от средата на февруари.

По-рано тази седмица италианската държавна прокуратура изпрати писмо до Pfizer Inc. и поиска компанията да изпълни договорните си ангажименти по отношение на доставките на коронавирусната ваксина, докато Доменико Аркури, извънредният комисар на страната за прилагане на здравните мерки за ограничаване на корнавирусната пандемия, отбеляза, че обмисля съдебни действия срещу фармацевтичния гигант заради закъсненията.

Според последни лабораторни резултати на Pfizer, разработената от нея и от BioNTech ваксина срещу Covid-19 е ефективна и срещу новите варианти на корона вируса.

Загубена е само малка част от ефективността срещу три ключови мутации от новия вариант на коронавирус, открит в Южна Африка, допълват двете компании, цитирани от Ройтерс.

Проучване на Pfizer и учени от Медицинския клон на Университета в Тексас (UTMB), което все още не е рецензирано, показва по-малко от двукратно намаляване на нивата на титрите на антителата, което показва, че ваксината вероятно ще бъде ефективна за неутрализиране на вирус с така наречените мутации E484K и N501Y, открити в южноафриканския вариант.

Проучването е проведено с кръвни проби, взети от хора, получили ваксината. Откритията на това проучване обаче са ограничени, тъй като не се разглежда пълния набор от мутации, открити в новия южноафрикански вариант.