"Пинокио на Гийермо дел Торо" - едно сбъднато желание за "Оскар"

Анимационният филм спечели възторжени отзиви за зашеметяващо красивата продукция, която отправя мрачен поглед към проблемите на любовта и смъртността между куклата и "баща" й Джепето

Нещо за четене
14:03 - 13 Март 2023
2248
"Пинокио на Гийермо дел Торо" - едно сбъднато желание за "Оскар"

"Пинокио на Гийермо дел Торо" - музикалният стоп моушън прочит на класическата история за куклата, която копнее да стане истинско момче, донесе на стрийминг платформата Нетфликс първата награда "Оскар" за най-добър анимационен пълнометражен филм, предаде Асошиейтед прес. 

През последното десетилетие в категорията доминираха  продукции на "Дисни" и "Пиксар", с изключение на "Спайдър-мен: В Спайди-вселената" на "Марвел". 

"Анимацията е готова да премине към следващата стъпка. Всички ние сме готови за това. Моля, помогнете ни хората да продължат да говорят за анимация", каза Гийермо дел Торо, получавайки статуетката. 

След като обра отличията в наградния сезон, сред които "Златен глобус" и водещия приз за анимация "Ани", "Пинокио на Гийермо дел Торо" беше смятан за фаворит за спечелването на "Оскар". 

Продукцията надделя в категорията за най-добър анимационен пълнометражен филм над "Марсел: Раковината с обувки", "Котаракът в чизми: Последното желание", "Морското чудовище" и "Мей Червената панда".

Сред актьорите, които озвучават персонажи в "Пинокио на Гийермо дел Торо", са Юън Макгрегър, Кристоф Валц, Тилда Суинтън и номинираната за "Оскар" Кейт Бланшет.

Анимационният филм спечели възторжени отзиви за зашеметяващо красивата продукция, която отправя мрачен поглед към проблемите на любовта и смъртността между куклата и "баща" й Джепето. Диаметрално противоположна на версията на "Дисни" от 1940 г., анимацията "Пинокио на Гийермо дел Торо" съдържа препратки към католицизма, фашизма и грозното лице на войната.

Роденият в Мексико Дел Торо, който спечели "Оскар" за най-добър режисьор през 2018 г. за "Формата на водата", е казвал, че анимацията е "чиста проба кино". През последните години създателите на анимационни филми отвръщат на удара срещу стигмата, че те са само детски жанр.

Според Гийермо дел Торо художниците на анимация трябва да се третират като артисти, а не като техници. Режисьорът посочи, че в неговия "Пинокио" те са изброени в надписите още преди главните озвучаващи актьори.

"Това е форма на изкуство, която толкова дълго време е държана комерсиално и индустриално на масата на децата", каза дел Торо. "Победата помага, но става дума за това да продължим напред като общност, която се занимава с това". 

Сърежисьорът Марк Густафсон повтори посланието от сцената на "Оскар"-ите. "Хубаво е да знаем, че тази форма на изкуството, която толкова много обичаме - стоп моушън анимацията", си е жива и здрава", каза той.