"Пирогов": Твърденията на министър Хинков не отговарят на истината, на печалба сме

Това гласи позицията на директора на най-голяма спеша болница у нас д-р Валентин Димитров

Актуални новини
20:00 - 28 Ноември 2023
3526
"Пирогов": Твърденията на министър Хинков не отговарят на истината, на печалба сме

Твърденията на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков не отговарят на реалното финансово състояние на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов".

Към момента лечебното заведение е сред болниците, чиито дългове са стопени и няма нито лев просрочия. За периода откакто съм директор болницата беше изведена на печалба. Това гласи позицията на директора на най-голяма спеша болница у нас д-р Валентин Димитров. По-рано днес здравният министър проф. Христо Хинков коментира че "Пирогов" е "в лошо финансово състояние и цялостното състояние на болницата е плачевно".

 "Към месец ноември 2023г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000лв., а Национална здравноосигурителна каса дължи на „Пирогов" 5 087 000 лв. за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лв. от стари години, а останалите са от тази година", пише Димитров.

Публикуваме позицията му:

Всякакви останали твърдения са неверни и за съжаление са опит за внушения в абсолютен разрез с истината.
С проф. Христо Хинков в качеството му на министър съм се виждал веднъж, по моя инициатива, броени дни след като официално встъпи като министър. По време на тази среща аз го запознах с актуалното състояние на болница „Пирогов" и му представих предприетите мерки за подобряването на положението й. След това срещи с него не съм имал, нито сме имали разговори за финансовото състояние на болницата. Не съм получил насоки и подкрепа, каквато би следвало да оказва принципалът. Въпреки това болницата продължава да се развива в позитивна финансова посока. Към 30.06.2022г. заварих болница „Пирогов" със загуби в размер от 2 675 000лв. и просрочени задължения към доставчици в размер на 17 460 000лв.
Една година по-късно:
• Към 30.06.2023г. болница „Пирогов" е на печалба 307 000лв. и няма просрочени задължения.
• Към 30.10.2023г. печалбата е в размер над 1 млн. и болницата няма просрочени задължения към доставчици.
Тези финансови резултати са постигнати въпреки, че загубите в интензивните сектори само за първата половина на тази година са в размер на над 5 млн. лв., а само в детския интензивен сектор са 2 593 000лв. От това се вижда, че интензивното лечение на деца и възрастни се дотира от печелившата дейност на болницата.
Всички решения и рестриктивни мерки, които съм предприел, всички механизми за подобряване на цялостното развитие на болницата, които съм направил показват само едно – УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" поетапно и плавно се оттласква от дъното, в което беше заседнала и не е подходяща за приватизиране. Резултатите от финансовото състояние на болницата са публично достъпни на сайта на Агенция за публични предприятия и контрол. Същите са предоставени и в Министерство на здравеопазването на електронен и хартиен носител.
Припомням, че съгласно нормативната уредба всеки одитен доклад трябва да бъде предоставен за становище на одитираното дружество. Ако в него има констатирани несъответствия, тогава докладът се предоставя на компетентните органи.
На мен като изпълнителен директор на „Пирогов" такъв доклад не ми е връчван и в тази връзка не мога да коментирам.
От месец юни 2022г. до настоящият момент, болницата е преминала през множество на брой проверки от Изпълнителна агенция медицински надзор, Национална здравноосигурителна каса и други компетентни органи, които не са установили нарушения и/или финансови злоупотреби в лечебното заведение.
Във връзка с негативната кампания която се води срещу болница „Пирогов" и лично срещу мен като директор, поисках и получих справка от Национална следствена служба с дата от 27. 11. 2023 г., в която се посочва, че срещу мен няма данни за повдигнати обвинения и неприключили наказателни производства.