"Пирогов" твърди: Да, Мустафа Емин заплаши наши лекари и се държа агресивно

Проф. Костадин Ангелов разполага с цялата медицинска документация по скандала, иска незабавно Тагарев да уволни съветника си

Политика
14:25 - 04 Септември 2023
6528
"Пирогов" твърди: Да, Мустафа Емин заплаши наши лекари и се държа агресивно

Проф. Костадин Ангелов, бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ, както и шеф на ресорната комисия, разполага с цялата документация по казуса "Мустафа Емин" и УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Според колеги на Ангелов, а и на самия Емин, не е изключено скандалът със съветника на военния министър Тодор Тагарев да вземе главата му, противно на исканията и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ. 

Според документите, предоставени на председателя на здравната комисия в парламента, Емин е проявил вербална агресия. И освен това е "отправял заплахи, като споменава за намеса от министъра на здравеопазването". Поискал е и да се сдобие с имената на целия медицински персонал. Присъствал е и на прегледа на детето му с цел да бъдат показани именно на проф. Христо Хинков. 

"По същото време същите медици са се борили за живота на дете с хеморагичен шок Докато са провеждали ресусцитация в детска противошокова зала, “агресивен мъж е настоявал детето му да бъде прието незабавно”. Всички обяснения на дежурния медицински екип са идентични и доказват историята с факти. Описът от камерите в “Пирогов” също съвпада с написаното от медиците.

В едно от обясненията се казва:

“Моля, вземете мерки, така че да можем да работим, без да бъдем заплашвани с министри и хора, използващи служебната си власт.” Тъжно е, нали?!

Цялата тази информация ще изпратя на депутатите от Комисията по здравеопазване и Комисията по отбрана. Призовавам министъра на отбраната Тодор Тагарев незабавно да уволни Мустафа Емин!", пише днес проф. Ангелов след като се е запознал с казуса от всички страни. 

И очаква реакция и от здравния министър с цел да се защитят медиците в "Пирогов". В противен случай ще е кристално ясно, че за потулването на случая има натиск “отгоре”. Българските медици не заслужават това! Поклон, колеги!", коментира бившият здравен шеф. 

Военният министър Тодор Тагарев обаче вече даде да се разбере, че застава плътно зад съветника си и освен че поиска Хинков да разкрие кой е изобличил медийно и обществено, че именно Мустафа Емин е ходил в спешната болница с детето си, и да види записите от камерите в лечебното заведение. 

Проф. Хинков вече каза, че "няма отношение към това, че някой гражданин е ползвал моето име в яда си или в някаква ситуация в "Пирогов".