"Планът Гешев": Пропелите срещу мафията да не влизат в затвора

Новини
21:34 - 13 Август 2019
4649
"Планът Гешев": Пропелите срещу мафията да не влизат в затвора

Пропелите срещу мафията, които са били част от престъпните групи, но са се покаяли и помогнат за разбиването на криминалната организация, да могат да отървават затвора. Това е една от идеите в концепцията за главен прокурор на Иван Гешев. Както Lupa.bg писа, документът бе депозиран пред Висшия съдебен съвет от обвинителя в понеделник, а днес бе публикуван на интернет страницата на ВСС.

В концепцията са засегнати големите предизвикателства пред държавното обвинение, както и възможностите за преструктуриране и по-добро използване на ресурса на прокуратурата. Гешев предлага и няколко сериозни законодателни промени, които според него драстично ще подобрят борбата с организираната престъпност и корупцията у нас.

Едната предвижда въвеждането на статут на „сътрудничещ обвиняем“ – вътрешен човек за престъпната група, който обаче разкрива дейността й пред разследващите. В замяна този ключов свидетел ще има право или да отърве решетките за престъпленията, които той самият е вършил, или да получи значително по-малко наказание. В концепцията си Гешев посочва, че подобна фигура е единствената възможна алтернатива на „служител под прикритие“, внедрен в съответната мафиотска структура.

„В правните системи на държавите - членки на ЕС, и САЩ „сътрудничещият обвиняем“ е основен източник на доказателствена информация за разкриване на участниците в групата, връзките между тях и структурата на организацията“, пише още в концепцията на настоящия зам.-главния прокурор. В документа се посочва, че като цяло сега действащият НК се нуждае от сериозно обновяване и изготвяне на актуална наказателна политика на държавата.

Сред другите важни промени, които Гешев предлага, са законодателни решения, с които да се улесни борбата с корупцията. Едното предложение е да отпадне наказателната отговорност за лице, дало подкуп, но сътрудничило на разследващите. Към момента дори при случаи на контролиран подкуп (т.е. с белязани пари) законът не предвижда отпадане на наказателната отговорност на изнудвания. Другата идея на Гешев е да се даде възможност дела за корупция за по-малко от една минимална заплата да могат да се приключват със споразумения.

„Това би ускорило съществено разследванията на най-често извършваните корупционни престъпления по т.нар. ниски и средни етажи на властта и

ще съдейства за своевременно наказване на извършителите намаляване на финансовия ресурс и времето за приключване на съдебната фаза на процеса“, посочва още Гешев в концепцията си. В нея той предлага и обвинителните актове, които прокуратурата внася в съда, да бъдат по-опростени.