"По-лош от Менгеле": Антиваксъри заплашват лекари в Израел

Набеждават медици, че имат финансови интереси във фармацевтичните компании

Новини
15:34 - 10 Март 2021
3565
"По-лош от Менгеле": Антиваксъри заплашват лекари в Израел

Израелската медицинска асоциация призова за разследване на заплахи и подстрекаване от страна на активаксъри към лекари, които работят за насърчаване на хората да се ваксинират, информира "Таймс ъв Израел", цитиран от news.bg.

Преди ден бе разкрито, че проф. Галия Рахав, член на комисия към Министерството на здравеопазването, която съветва за ваксините, е получила съобщения със заплахи от антиваксъри.

"Галия, надявам се и с нетърпение чакам деня, в който Бог ще те прибере", пише на едно от съобщенията, а на друго е описвана като "бъдещия съсед на Хитлер в ада".

Министерството на здравеопазването на Израел осъди съобщенията като "позорни".

Томер Лотан от ведомството коментира, че заплахите са скандални.

"Това е опасна червена линия, която не трябва да бъде прекрачвана", подчерта представителят.

Канал 12 е установил, че Шарон Алрой-Прейс, ръководител на отдела за обществено здраве към ведомството, също е получил съобщения със заплахи в социалната мрежа.

"Скоро Шарон Алрой-Прейс ще плати цената", пише на един коментар.

Лекарите са сравнявани с нацистите. Епидемиологът Хагай Левин заяви пред Канал 12, че е получил телефонни обаждания и коментари онлайн, в които той е сравняван с нацисткия военнопрестъпник Йозеф Менгеле, който е правил експерименти върху хора.

"Аз съм от семейство с оцелели при Холокоста и определено е много неприятно, когато ми казват, че "ти си по-лош от Менгеле", оплака се Левин.

По думите му заплахите са отправяни не само от антиваксъри, но и други групи.

Други лекари безпочвено са обвинявани, че имат финансови интереси във фармацевтичните компании, които произвеждат ваксините.