"Почивката е в гроба" : 17-годишният Виктор , който прослави България по света със знания по химия

Българският ученик взе злато от двете най-престижни олимпиади по химия в света

Новини
13:00 - 04 Май 2024
125339
"Почивката е в гроба": 17-годишният Виктор, който прослави България по света със знания по химия

17-годишният Виктор Лилов покори Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай и предизвика фурор в света на научните състезания.

Макар и да не е навършил 18 години Виктор вече завършва 12. клас в Софийската математическа гимназия. Химията става част от формулата на живота му преди три години.

„Аз си живея на максимата, че трябва да си се трудим, защото почивката идва в гроба“, казва той пред бТВ.

Виктор завоюва множество върхове от големи научни състезания. Сред тях са златен медал на Международната олимпиада по химия от 2023 г., както и сребърен медал от Международната олимпиада по биология в Обединените арабски емирства.

„Амбицията и хъсът са нещата, които ни карат да се движим напред, да се трудим и да постигаме успехи. Без тях, независимо колко сме талантливи, няма как да се получат нещата“, допълва ученикът.

Виктор накара България за се гордее за пореден път в края на миналата седмица, когато спечели златен медал на Международната Менделеева олимпиада в Китай - най-трудното състезание за ученици по химия в света. „В случая означава, че съм се представил добре на теоретичния кръг. Там резултатът ми беше 155, докато експериментът ми беше 75. Там смятам, че съм се представил задоволително. Науката категорично не е състезание, тя е маратон. По състезания се запознаваме с бъдещите учени“, коментира той.

Младият химик показва опит, чрез който се разпознават различните видове желязо, като се формира багрило, наречено пруско синьо.

Според него така може да се боядиса и яйце, но не и  да се яде след това. Виктор казва, че е по-добър в теоретичната част, но за да се подготви за Международната олимпиада, прави и опити. Признава, че веднъж училището е било обгазявано с формалдехид.

Въпреки че е едва на 17 г., Виктор Лилов вече е приет в Кеймбридж и смело гледа към бъдещето си извън родината. „Там са учили Нютон и Дарвин и планирам да уча органична химия. Ако от формулата на живота ми махнем химията, остава биологията. Ако сега ни гледа момче, което мечтае да покори света на науката, бих му казал да не се отказва и да дерзае“, подчерта Виктор.