"Политико": Борисов го чака борба за оцеляване

Политика
12:10 - 05 Април 2021
7886
"Политико": Борисов го чака борба за оцеляване

Партията на премиера Бойко Борисов е първа на произведените вчера парламентарните избори в България, но на него ще му е трудно да формира управляваща коалиция, пишат западни издания.

Британският вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА, отбелязва, че проучванията отреждат първо място на партията на дългогодишния министър-председател, което му дава предимство за съставяне на правителство. Борисов, който е начело на най-бедната, а според неправителствената организация "Прозрачност без граници" - и на най-корумпираната страна в Европейския съюз, обаче може да се затрудни с формирането на коалиция, тъй като конкурентните партии обещаха да не се присъединят към водена от него правителство.

Наблюдатели казват, че съставянето на кабинет ще отнеме време и че са възможни нови избори. Евентуалното забавяне може да попречи на България да получи нов транш от възстановителния фонд на ЕС и да осуети плановете й да се присъедини към еврозоната през 2024 г.,

както и към Шенгенското пространство за свободно движение, отбелязва авторитетният икономически ежедневник. Друго британско издание - таблоидът "Дейли Експрес", вижда риск от поредна нестабилна страна членка на Европейския съюз, след като проучванията прогнозират фрагментиран парламент.

Изданието "Политико" пише, че българския премиер го чака борба за политическо оцеляване. Бившият пожарникар и бодигард е с най-голямата партия, но с малки шансове да формира стабилна коалиция, обобщава американската медия.

"Политико" отбелязва, че слабото представяне на изборите в неделя не дава на българския премиер ясен път за съставяне на коалиционно правителство. Въпреки неуспеха в неделя, Борисов е хитър политически играч, който няма да си тръгне тихомълком, прогнозира обаче изданието.

Партията на премиера печели изборите в България, но трудните му отношения с политическите противници правят тежък неговия път към четвърти мандат начело на най-бедната и най-корумпирана страна от Европейския съюз, коментира друга американска медия - агенция Блумбърг. Главните съперници на партията на Борисов ГЕРБ обещаха да не си сътрудничат с нея, но и помежду си, за формиране на управляваща коалиция. При условие че пътят към съставяне на ново правителство е несигурен, премиерът призова своите противници да се обединят, за да помогнат на България да се справи с коронавируса и икономическите предизвикателства, отбелязва Блумбърг.