"Политико": Фон дер Лайен ще избере Екатерина Захариева за еврокомисар

Според изданието тя ще получи ресор "Управление на кризи и хуманитарна помощ"

Свят
13:12 - 09 Септември 2024
643
"Политико": Фон дер Лайен ще избере Екатерина Захариева за еврокомисар

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще избере Екатерина Захариева за български еврокомисар. Това твърди "Политико".

Изданието предполага, че тя ще получи ресор "Управление на кризи и хуманитарна помощ".

"Ще бъдем честни. България не участва в надпреварата за нито една от ключовите позиции. Въпреки че България е предложила две имена - на мъж и на жена - Захариева почти със сигурност ще получи работата, тъй като Фон дер Лайен се нуждае от повече жени, за да има балансиран по пол състав на Комисията", пише "Политико".

Припомняме, шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен постави изискване към страните да номинират по един мъж и по една жена за еврокомисари.

Българското правителство спази това изискване, но направи избора си в последния възможен срок. На 30 август премиерът Димитър Главчев обяви, че страната ни номинира Екатерина Захариева и Юлиан Попов.

В първото правителство на ГЕРБ Екатерина Захариева беше заместник-министър на регионалното развитие, а впоследствие се премести в Президентството, след като Росен Плевнелиев стана държавен глава. На два пъти беше министър в служебните кабинети, назначени от Плевнелиев, включително на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В третия кабинет на Бойко Борисов Захариева беше външен министър в продължение на четири години.