"Политико": Осама бин Ладен се завърна!

Писмото на краля на терора от 11 септември се разпространява свободно в TikTok

16:14 - 18 Ноември 2023
9076
"Политико": Осама бин Ладен се завърна!

Двадесет и две години след като организира терористичните атаки от 11 септември и 12 години след като беше убит от американските специални сили, докато се криеше в пакистанската си бърлога, лидерът на "Ал Кайда" Осама бин Ладен отново е на първите страници на вестниците, пише "Политико".

Причините: ТикТок + Gen Z + Guardian + войната между Израел и Хамас = голямо завръщане на краля на терора.

Писмото на Бин Ладен до Америка" е смразяващо послание от 4000 думи, написано преди десетилетия от организатора на терористичните атаки с пътнически самолети от 11 септември, при които загинаха близо 3000 души в Съединените щати. Писмото и неговият превод започват да се разпространяват онлайн малко след атентатите от 2001 г., особено сред екстремистки ислямистки организации, и са публикувани за първи път в британския в. "Гардиън" през 2002 г.

В посланието, адресирано до САЩ и американците, Бин Ладен остро критикува американското правителство, включително подкрепата му за създаването на Израел, което той нарича "едно от най-големите престъпления".

След ескалацията на насилието между Израел и Хамас в Близкия изток, при която палестинската войнстваща групировка Хамас уби 1200 души в жестока изненадваща атака, а ответните действия на Израел досега са отнели живота на повече от 11 000 души, писмото на Бин Ладен отново започна да се разпространява онлайн.

В притежаваната от китайците платформа за социални медии TikTok десетки потребители - включително много представители на поколението Z, които съставляват по-голямата част от потребителите на приложението - започнаха да публикуват видеоклипове, в които цитират откъси от писмото и разказват как то уж им е дало нова перспектива за историческия контекст зад 11 септември, цитиран от dnes.dir.bg.

Части от писмото, в които се критикува подкрепата на САЩ за Израел, намериха отклик сред някои потребители в момент, когато хората в западните страни стават все по-критични към израелското правителство.

Потребителите на TikTok описват писмото като "отварящо очите", а някои дори стигат дотам да кажат, че масовото убийство на Бин Ладен "е било правилно".

Тъй като все повече хора споделят реакциите си след първото прочитане на писмото, публикациите започват да се разпространяват вирусно. Си Ен Ен съобщи, че видеоклиповете, в които се обсъжда писмото, са събрали 14 милиона гледания до четвъртък.

TikTok обеща да спре тенденцията, която, както се казва в изявление, "нарушава нашите правила за подкрепа на всяка форма на тероризъм". В четвъртък приложението добави, че работи по "проактивното и агресивно премахване на това съдържание и разследва как то е попаднало в нашата платформа". То също така премахна хаштага #lettertoamerica от търсачката си. Но също така избегна поемането на вината, като заяви, че феноменът на хора, публикуващи съдържание, симпатизиращо на Бен Ладен, "не е уникален за TikTok и се е появил в множество платформи и медии".

В четвъртък "Гардиън" премахна пълната транскрипция на писмото на Бин Ладен, което левият британски вестник публикува за първи път онлайн през 2002 г., като го замени с кратко изявление, в което се твърди, че то е било "широко споделяно в социалните медии без пълния контекст". "Ето защо решихме да я свалим и да насочим читателите към статията, в която първоначално е била представена", се казва в изявлението.

Като премахва писмото от сайта си - погрешен опит да ограничи разпространението му - "Гардиън" предизвиква интереса на хората и допринася то да стане (още по-)вирусно. Това е идеален пример за т.нар. ефект на Стрейзънд, при който опитът да се цензурира или скрие нещо от интернет дава обратен ефект и масово увеличава интереса към него.

Политиците в САЩ са ядосани. Говорител на Белия дом заяви, че "никой никога не бива да обижда 2977-те американски семейства, които все още скърбят за свои близки, като се свързва с гнусните думи на Осама бин Ладен". "Особено сега, във време на нарастващо антисемитско насилие в света и точно след като терористите от Хамас извършиха най-тежкото клане на еврейския народ след Холокоста в името на същите конспиративни теории", добави говорителят.

Няколко законодатели от целия политически спектър обвиниха притежаваното от Китай приложение в разпространение на антиамериканска пропаганда и призоваха то да бъде блокирано. Демократът Джош Готхаймер заяви, че платформата TikTok "прокарва терористична пропаганда, за да влияе на американците", и призова тя да бъде "забранена или продадена на американска компания", а сенаторът републиканец Джош Хоули описа TikTok като "гейзер на терористична пропаганда и най-ефективния инструмент за наблюдение, който някога е бил изобретяван от чуждо правителство".

"Гардиън" премахна своя препис на писмото, но откъси и пълният текст все още могат да бъдат намерени в различни кътчета на интернет, пише "Политико".