"Политико": Тръмп прави сделка с Путин, спира Украйна за НАТО?

Конгресменът от Републиканската партия Дон Бейкън заяви пред репортери, че Тръмп е казал: "Ако Украйна победи, каква ще е ползата?"

Украйна
08:01 - 04 Юли 2024
5736
"Политико": Тръмп прави сделка с Путин, спира Украйна за НАТО?

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обмисля възможността да сключи сделка с Русия, за да блокира бъдещото присъединяване към НАТО на някои държави, а именно Украйна и Грузия, съобщи "Политико" на 2 юли, позовавайки се на неназовани служители, "запознати с размислите във вътрешния кръг на Тръмп".

Потенциалният план е последният сигнал, че Тръмп, предполагаемият кандидат за президент на Републиканската партия, възнамерява драстично да промени позицията на САЩ по отношение на Украйна и по-големите си ангажименти към НАТО.

Тръмп обеща да сложи край на пълномащабната война на Русия срещу Украйна в рамките на 24 часа, ако бъде избран, но отказа публично да уточни как планира да го направи. Двама високопоставени съветници на Тръмп също така наскоро предложиха план, според който военната помощ за Украйна ще бъде прекратена, ако тя не се съгласи да проведе мирни преговори с Русия.

Един от източниците заяви пред "Политико", че Тръмп "би бил отворен за нещо, което да възпрепятства разширяването на НАТО и да не връща Украйна към границите от 1991 г."

Коментарите повтарят репортажите на в. "Вашингтон пост", който през април писа, позовавайки се на неназовани източници, че Тръмп частно е заявил, че може да сложи край на войната с Русия, като окаже натиск върху Украйна да отстъпи Крим и Донбас на Москва.

В същото време по време на първия президентски дебат през юни Тръмп заяви, че отхвърля условията, които руският президент Владимир Путин предложи за потенциално прекратяване на огъня, което предполагаше Украйна да се откаже от стремежа си да се присъедини към НАТО и пълно изтегляне от четирите региона на Украйна плюс Крим, които Русия незаконно е анексирала.

В съответствие с предишни предложения Тръмп също така съобщава, че обмисля да коригира участието на САЩ в НАТО.

Един от основните постулати на предложената промяна ще бъде създаването на "двустепенна система на НАТО", в която само страните, които са изпълнили прага от 2% от БВП за разходи, ще могат да се "радват на щедростта на отбраната и гаранцията за сигурност на САЩ".

На хартия изглежда, че предложението нарушава член 5 на НАТО, който изисква всички членове да се притекат на помощ на всеки един член, който е нападнат, но служители от кръга на Тръмп заявиха, че "формулировката в член 5 е гъвкава и не изисква от никой член да отговори с военна сила".

Тръмп си навлече международно възмущение, след като през февруари заяви, че ще насърчи Русия да прави "каквото си поиска" със страните членки на НАТО, които не изпълняват ангажимента за 2% разходи за отбрана.

Длъжностни лица заявиха, че възгледите на бившия президент за Украйна и НАТО до голяма степен се основават на личен интерес.

Конгресменът от Републиканската партия Дон Бейкън заяви пред репортери, че Тръмп е казал: "Ако Украйна победи, каква ще е ползата?".