"Предателят" Светлин Стоянов пред Lupa.bg: Аз съм минал полиграф и 300 въпроса за лоялност към Слави, да го направи Тошко

Политика
17:08 - 15 Юни 2022
10251
"Предателят" Светлин Стоянов пред Lupa.bg: Аз съм минал полиграф и 300 въпроса за лоялност към Слави, да го направи Тошко

Депутатът Светлин Стоянов е един от напусналите групата на Слави Трифонов в понеделник. Каква е истината за начина, по който се управлява "Има такъв народ", как беше учредена, от какви зависимости страда лидерът й, кой кого е сплашвал и има ли договорки между формацията и ГЕРБ, Lupa.bg разговаря с доскорошния областен координатор в Русе и бивш шеф на комисията за контрол на службите, а също и някогашен гард в НСО. 

- Г-н Стоянов, на колко метра физически и морално вече стоите от парламентарната група на "Има такъв народ" от днес като независим депутат? 

- Председателят на Народното събрание Никола Минчев ни осигури места зад групата на БСП и ДПС, далеч от ИТН. Морално, емоционално, по принцип, не приемам нещата така. Присъствал съм на много такива разводи, раздели и късания на ризи и всякакъв вид конфекция. Цялата ситуация приемам със спокойствие. 

- С какви очи се гледате с доскорошните Ви колеги?

- Ние ги гледаме гордо, а те, доскорошните ни съпартийци, ги е страх да не се засекат очите ни. Гледат да ни подминат, а само някои ни спират и разговарят с нас приятелски. 

- Как се стигна до тази ситуация? 

- Ще започна малко по-отдалеч. Първо, кои са предатели? Ние сме обвинени за предатели.

Обаче същите хора, обявени за предатели, забележете, са преминали преди съставянето на листите за 45-ото и 46-ото Народно събрание тестове за лоялност и полифраско изследване. Успешно.

Точно заради съмнения за евентуално предателство. Така че, когато някой ми каже, че съм предател, ще му лепна в челото въпросните тестове. 

- Потвърждавате разкритието на зам.-председателя на парламента Ива Митева, че депутати са били подлагани на детектор на лъжата? 

- И тестове за лоялност. 

- Кой го прави този полиграф и кога? 

- Някаква фирма, но не се сещам за името й. Правихме всичко в централата, в НДК. Влизахме там на групи по 8 или 9 души. А подложени на изследванията бяха всички в листите на ИТН, включително до шесто-седмо място. Не само водачите. Доста хора. 

- Какъв род въпроси Ви бяха задавани? 

- Въпросите бяха много и имаше раздели. Например, 30 въпроса наркотици - "употребявали ли сте някога наркотици?", "какви?", "кога?", "сега употребявате ли наркотици?", "какво мислите за леките наркотици?". После имаше 30 въпроса за алкохол - колко често кандидатът пие алкохол, колко често си купува алкохол от магазина, от бара. Следват въпроси за лоялност и от сорта. Едното беше да се види дали имаме някакви зависимости към забранени субстанции, а другото целеше да се разбере колко сме лоялни към идеята "ИТН". 

- Еднократно ли Ви тестваха? 

- Да, еднократно. Продължаваше около 50-60 минути. 

- Събраха ли Ви след това да Ви кажат: "Този става", "Този не става"?

- Не. Но някои хора, които не са успели да ги преминат, в крайна сметка не са попаднали в листите. Мога да кажа, че става въпрос със сигурност за Разград и Плевен. 

- Значи и Радостин Василев, като водач тогава на листата за Плевен, също е минал през полиграфа? 

- Не съм се засичал с него, но явно да, би трябвало да е минал. 

- А какво представляваше тестът за лоялност? 

- Те не ни казаха, че е тест за лоялност. Въпрсникът съдържа над 300 въпроса. Може би с продължителност 4-5 часа. 

- 300 въпроса?! Вие сте бивш гард от Националната служба за охрана, сякаш наново сте правили психотест за постъпване в нея, поне така изглежда. 

- (смее се - б.а.) Точно така, да. Буквално са подобни. Интересното е, че на никой от нас петимата, напуснали ИТН в парламента, не ни се е обаждал. Може би точно, защото от ръководството са прегледали нашите тестове и полиграфски резултати и не са имали съмнения, че точно ние ще напуснем. И затова не са ни притискали. Преценили са правилно, че на нас няма смисъл да се обаждат. Защото са знаели, че няма да се поддадем на нищо. 

- Твърдите, че на ръководството Вашите действия са дошли като гръм от ясно небе? 

- Не знам как е подействало решението ми, но Ви казвам факта.

След интервюто на Слави Трифонов вечерта в неделя, аз бях взел вече своето решение. Това се случва около 19-19,30 часа. Имаме група в "Телеграм". Тогава Тошко и Вики (Йорданов и Василева - б.а.) пуснаха съобщение за събиране на депутатите за понеделник за 19 или за 20 часа. И написаха: "Вика ни Слави".

Въпросът беше в часа. И тогава, първият човек, който написа гневен отказ да отиде, беше Иво Атанасов. Изля си всичко човекът. Вторият беше Георги Георгиев. И написа и аргументи - изобщо, всичко, което сега говори по телевизиите. Тогава си казах: "Ха! Тук нещо става". Тогава и аз написах, макар лаконично - че аз не съм приятел на Орлин Алексиев. След мен написа и г-н Радулов (Николай - б.а.). Тогава разбрахме, че сме отцепници. 

- Кои Ви притесни в изказването на Трифонов, че с Орлин Алексиев са приятели от години...

- Момент. Нека се придържаме към фактите. Трифонов каза: "Аз се познавам с г-н Орлин Алексиев от над 20 години, приятели сме. Приятели сме, беше някакъв в ГЕРБ. Той беше един от хората, които ми подариха червеното ферари, което не запали. Сега не знам с какво се занимава". Както казват старите холандци: "Хайде, холан". Имам приятели от 5, от 10, от 20 години и знам всеки от тях с какво се занимава. 

- Е, всички така реагирахме. 

- Тези приказки... 

- Много е интересен случаят с ферарито. 

- Пикантерии са това. Имал, дал.

Въпросът е дали като го е дал, след това не е искал 10 ферарита. 

- Не знаем дали червеното ферари е откупено или продължава да се изплаща. 

- Аз, ако бях на мястото на Орлин Алексиев, щях да искам 5, не съм толкова лаком. А дали изплаща... (смее се - б.а.) Ами, нека минат всички детектор на лъжата. Поне Тошко да мине. 

- Той минавал ли е през полиграф? 

- Той и Станислав Балабанов не са. 

- А Виктория Василева и Ива Митева? 

- Не знам. 

- Т.е., излиза, че прякото ръководство на ИТН не е подлагано на тестове, за разлика от всички вас, останалите, с по 300 въпроса. 

- Точно. 

- Започна ли да Ви звъни телефонът, след като написахте в "Телеграм" групата, че няма да отидете на среща с колегите ви при Трифонов? 

- Не, никой не ми звъня. Нито пък на колегите ми - другите отцепници. Никой от ръководството на ИТН не ни е сплашвал или убеждавал, в каквото и да е. 

- В понеделник се разбра, че освен вас, и спортният министър се маха от Има такъв народ. Как стана спойката с Радостин Василев, той ли Ви се обади? Възможно ли е намеренията му да датират от по-задна дата? Иво Атанасов, например, каза, че още през януари е смятал да се отдели...

- Той беше от най-непримиримите. А Радостин ми се обади по телефона, да. Така се събрахме. 

- Дайте ми пример за причина да е имало недоволство и напрежение в групата на ИТН още преди месец юни? 

- Виктория Василева каза на областните координатори през март: "Колеги, дайте ми сивита за шеф на ВиК дружество, за БГтол". И всеки от нас започна да събира. Аз дадох 2, за да има избор. "За АПИ дайте", дадох 2. Никого не избраха. И накрая, като се попитахме този онзи, се оказа, че нито едно от предложенията, дадени от нас, не е било избрано. Даваме автобиографии, пък никой не се назначава. И тогава на заседание на парламентарната група се събираме. Питаме Караджов: "Гроздане, защо искате кандидатури на хора, които после не назначавате". "А, сега, да ви кажа момчета", отговаря той: "Значи тези хора, които остават, са страшни специалисти. Все съм виждал специалисти, ама като тези хора не съм. Особено в Северна България!". 

- Където е и Вашият избирателен район - Русе?

- Най-вече в моя. Оказа се даже, че в Русе бил най-добрият. 

- Това са назначени от предишната власт шефове на дружества? 

- Те са назначени преди 10-12-15 години. Но преди много време. И Гроздан казва следното изречение: "А, Вики, защото тя беше до него, Вики, в тоя ред на мисли, да ти кажа, че и този човек, който ти предложи за София-област, и той не става".

Тогава тя репликира: "Гроздане, този не е мой човек. Подадоха ми го структурите на София-област. Но аз, като ми го подадоха, прочетох сивито и там пише, че този човек има 20 години трудов стаж във ВиК. И това според теб, ако не става, аз не знам вече какво става". И Караджов се сконфузи.

Ето това е. 

- А Слави Трифонов твърди, че кабинетът фалира държавата. 

- Докато иска 3,9 милиарда за министерството на същия този Гроздан Караджов. Къде е истината тогава? Фалирала ли е? Една от двете тези очевидно издиша. 

- Кога научихте, че Трифонов оттегля министрите си? 

- Когато Радостин Василев дойде в парламента и ни уведоми. Каза ни: "Аз отивам да си събирам партакешите...". Никой преди това не ни беше казал. От него разбрахме. 

- Обърнахте ли се към ръководството тогава да питате какво се случва, дали има промяна в коалиционната политика, в споразумението?

- Не. На нас не ни се даваха такива обяснения. 

- Колко пари взехте за Вашето напускане на ИТН? 

- Готови сме всичките петима да застанем на полиграф, ама заедно с Тошко. И на въпроса "вземали ли сте пари, от когото и да било", да отговорим пред машината. 

- Кирил Петков, Асен Василев или някой друг представител на "Продължаваме промяната" обади ли Ви се? 

- Кирил Симеонов каза, че Петков му се е обаждал по телефона. На мен никой нито ми се е обаждал, нито ме е търсил. Мога да мина на полиграф и за тези свои думи. 

- Имало ли е срещи преди интервюто на Трифонов в частни апартаменти? 

- Не и с мен. Не ме интересува, няма и значение. 

- Г-н Стоянов, от нашия разговор става ясно, че всички решения в ИТН се взимат от един квартет в лицето на Слави Трифонов, Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Виктория Василева. 

- Това е нормално, мисля. Приемам го като част от дисциплината. 

- Как станахте Вие част от "Няма такава държава" през 2019 г. и кой Ви нави да се занимавате с партийно строителство? 

- Моят старт не е от тогава. Моите отношения със Слави Трифонов започнаха година по-рано в рамките на кастинга му за политици. Тогава имахме и разговор на четири очи. Впоследствие, доста преди самото учредяване на "Няма такава държава", Виктория ми се обади, за да стана областен координатор. 

- Не Ви ли притесни фактът, че и "Няма такава държава", и впоследствие "Има такъв народ" бяха създадени на тъмно, без представители на медиите, а Вие бяхте със забрана да говорите пред журналисти? 

- Тогава ни казаха, че това е част от маркетинговия процес - да има съспенс, да има загадка кой кой е. Така се вдигал рейтингът на формацията. Така ни обясниха. Но да, учудващо беше. Вътре ни казаха, че когато излезем от залата, нямаме право да говорим с журналисти.  

- От момента на учредяването на "Има такъв народ" до миналия понеделник колко пъти сте се виждали или чували с лидера на партията? 

- Само веднъж, през юли 2021 г., когато настана скандалът с Татяна Дончева. Тогава имаше съмнения за разцепление. 

- Който случай пак отвежда до Радостин Василев... Къде Ви привика Трифонов тогава? 

- В телевизията. Обикновено се срещахме или там, или в централата. 

- Коя централа, г-н Стоянов?

- В НДК. 

- В офиса на Трифонов в НДК? Тъй като централата на партията е обявена на ул. "Одрин" в София... 

- Не, там, на тази улица никога не сме ходили. 

- Вече се говори за нарушения на устава. В него пише, че националният съвет на партията трябва да заседава минимум веднъж на всеки 3 месеца. Правеше ли се това и къде? Защо никога не сме научавали за тези заседания? 

- Да, имаше заседания. Водеше ги или Тошко Йорданов, или Виктория Василева.

Но да, националният съвет заседаваше закрито в хотел "Хемус" или в НДК.

Слави Трифонов никога не е водил такова заседание. Но аз си мислех, че всички заседания на такива партийни органи са закрити за медиите... 

- Грешите, не са. Слави Трифонов не е свиквал и Национална конференция от създаването на партията. Сега при тези трусове в управлението, докато ИТН още бе част от него, обсъждахте ли такова събиране по темата за Северна Македония, по темата за бюджета... 

- Не, а по устав конгресът трябва да се провежда веднъж на 2 години. 

- Премиерът Петков обяви, че на Вас, петимата отцепници от ИТН, и на Радостин Василев ще бъде назначена охрана. Следват ли Ви вече Ваши колеги от НСО? 

- Явно г-н премиерът не ме познава. Може би, ако се видим, ще му обясня, че може да се спести този разход. Аз нямам нужда от охрана.  

- Петима ли оставате отцепници? 

- Няма да сме сами, убеден съм. 

- Ще успеете ли да се преборите да не мине вотът на недоверие? 

- Ще опитаме.

Интересното е защо след като Слави Трифонов оттегли министрите си, ГЕРБ казаха, че няма да внасят вот на недоверие, вчера го направиха. Какво се промени за тези няколко дни. Да си кажат, че явно има договорки.