"Придворните" учени на президента: Не разбрахме какво иска Радев

Политика
21:32 - 05 Февруари 2020
8625
"Придворните" учени на президента: Не разбрахме какво иска Радев

“Не знаем какво цели президентът Румен Радев, аз нямам контакт с него. Явно има някаква цел. Да стане президентът и така категорично да говори, не може да го прави, защото просто му е дошло изведнъж", сподели акад. Стефан Воденичаров (председател на БАН 2012-2016 г.), който е един от членовете на инициатива “Единение”, по повод решението на президента да свали доверието си от правителството.

Според акад. Воденичаров двете институции окончателно са извадили шашките, което не е добре за държавата. “По принцип допирни точки има в това, че Румен Радев прави констатации, които са отбелязани и в нашия документ” , уточни акад. Воденичаров. Инициатива “Единение” разпространи на 21 януари гневно обръщение, че взема нещата в свои ръце, защото държавата е много зле.

“Две институции, които са лице на държавността, в момента не комуникират една с друга. Това е много лошо за държавата, за държавността, а човек, ако погледне, това е опасно и за националната сигурност”, допълни акад. Стефан Воденичаров. Той е убеден, че наближава моментът “да се седне на една маса и независимо кой кого харесва и не харесва, да се говори за бъдещето на България, да се набележат пътищата за решаване на натрупалите се проблеми - в стопанския живот, в духовността на гражданите”.

“Не може с това делене да бъдем успешни. И двете институции трябва да работят за благоденствието на държавата. С такива разправии няма как да вървим напред”, каза още акад. Стефан Воденичаров пред "24 часа".

В инициатива “Единение” членуват академиците Стефан Воденичаров и Георги Марков, както и 43 организации.