"Приказка за стълбата" на Смирненски ще изпоти зрелостниците днес

Актуални новини
12:04 - 17 Май 2024
4050
"Приказка за стълбата" на Смирненски ще изпоти зрелостниците днес

На днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература абитуриентите писаха по произведението "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски. "Цената на компромиса" е темата за интерпретативното съчинение по произведението, а зрелостниците, избрали да пишат есе, разсъждаваха по темата "Мълчанието - сила или слабост".

Учениците имаха възможност да избират между две различни теми, в зависимост от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение. 

На матурата по БЕЛ миналата година темата на интерпретативното съчинение беше "Пътят на посвещаването в любовта" по стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова, а формулировката на есето - "Живот в мрежата".

Предходната година пък се падна "Споменът - скръб и утеха". Върху тази тема в елегията "Аз искам да те помня все така" на Димчо Дебелянов разсъждаваха зрелостниците, които избраха да пишат интерпретативно съчинение. Втората възможност беше есе със заглавие "Тежестта на думите".

През 2021 г. пък зрелостниците писаха по Йордан Йовков и разказа "Песента на колелетата", а темата бе "Смисълът на благодеянието". Те бяха последният випуск, по който полагаха изпита в предишния му формат.

Малко преди 6 часа тази сутрин беше изтеглен Вариант 15 на държавния зрелостен изпит по български език и литература. За него заявления подадоха над 50 000 зрелостници. 

Изпитът започна в 8.30 часа, като зрелостниците разполагаха общо с четири часа, за да се справят с трите модула на матурата. Първият съдържаше 23 въпроса със затворени и отворени отговори, за които учениците разполагаха с 60 минути, а вторият - със 17 въпроса, за които младежите  имаха още час. За последния, който беше есе или интерпретативно съчинение върху изучавана художествена творба,  бяха  предвидени 120 минути. Първите зрелостници можеха да излязат едва след изминаването на 60 минути от началото на третата част. 

Резултатите трябва да бъдат обявени до 7 юни. За първи път зрелостниците ще могат да се явят повторно, ако не са доволни от оценката си.

На 20 май е втората матура, която е за изпит по професионална или профилирана подготовка, след това ще са и държавните изпити по избор на зрелостниците.