"Промяната": ГЕРБ лъжат, че сме възлагали незаконни строежи за 2 млрд. лв.

Няма как един човек от политическа партия да държи кода на машините, отсече депутатът

Топ
14:09 - 29 Ноември 2022 (обновена)
2172
"Промяната": ГЕРБ лъжат, че сме възлагали незаконни строежи за 2 млрд. лв.

"Днес чухме поредната лъжа от ГЕРБ, поредната борисовка относно това, което се е случвало с решението за текущия ремонт и поддръжка на пътища. Знаете, че през 47-ото НС бяха проверени 906 задания на стойност 3,4 млрд. лева. От тях се установи, че 2,4 милиарда не са текущ ремонт и поддръжка, а са основен ремонт. Само да кажа, че това е 15% вдигане на пенсиите за една година",заяви Настимир Ананиев от ПП по повод обвиненията на ГЕРБ.

По-рано днес от ГЕРБ обвиниха "Продължаваме промяната", че са предлагали да се плаща повторно на определени строителни фирми, а на други - едва 50% от договорената сума. До обвиненията се стигна след като Конституционният съд вчера отмени решението на НС от април да одобрява плащанията за пътища.

Ананиев обясни още, че има потвърждение от служебния министър Иван Шишков преди един месец, че твърденията в междуведомствения доклад на МРРБ и МФ за 906-те задания се потвърждават от ДНСК. Той е бил предоставен на всички депутати в миналото НС. Ананиев обаче се усъмни, че от ГЕРБ са го чели, тъй като там се е говорело за задания, а не за фирми. Като някои от фирмите са правили повече от едно задание.

"Консорциумът, който на магистрала "Хемус" изнасяше в чували милиони левове, трябваше да получи 500 милиона от тези пари, които бяха спрени с решение на НС. Така че разбирам загрижеността на ГЕРБ, но за нас беше много важно публичният интерес да бъде защитен", каза още Ананиев.

Настимир Ананиев обясни констатациите от доклада, които до момента са потвърдени от един независим служебен кабинет в лицето на министър Шишков.

"Показателно е, че над 2 млрд. лева по времето на ГЕРБ са възложени за изпълнение на незаконни строежи, които към момента или трябва да бъдат премахнати, или да търсим креативно законодателно решение, за да ги обявим за търпими. Ключовият въпрос е ще бъде ли разплатено това незаконно строителство и на каква стойност, ще има ли санкции на изпълнителите и възложителите, тъй като въпросните обекти са възлагани от УС на АПИ по време на управлението на ГЕРБ", обясни Андрей Цеков от "Промяната". Той беше зам.-министър на регионалната комисия по време на кабинета "Петков".