"Промяната" иска жестоки глоби за пияни и дрогирани на пътя

Ефективни присъди и фишове за хиляди левове предвиждат проектът на Настимир Ананиев срещу джигитите

Крими
12:50 - 12 Юли 2022
3106
"Промяната" иска жестоки глоби за пияни и дрогирани на пътя

Депутати от "Продължаваме промяната" начело с лидера на ВОЛТ Настимир Ананиев внесоха проекторемонт на Наказателния кодекс с нови, много по-солени глоби и ефективни присъди за шофьори-джигити, сядащи зад волана дрогирани или пияни. В понеделник проектът е бил раздаден на депутатите. 

В него се предвиждат сурови наказания и се очаква още тази седмица да бъдат приети в пленарната зала. Вълната от законодателни инициативи идва след ужасяващата катастрофа на бул. "Черни връх", причинена от надрусания до козирката бивш футболист Георги Семерджиев, отнел живота на 2 млади жени. 

Ананиев и сие предлагат при установена концентрация на алкохол в кръвта между 1,2 и 1,9 промила, водачът да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години и с глоба най-малко 400 лева. А над 1,9 промила, наказанието ще стане от 2 до 5 години и максимална глоба 1500 лева. 

Най-брутално обаче изглежда следното предложение: 

Който управлява моторно превозно средство след употреба на алкохол от над 0,5 промила концентрация, след като вече е осъден по по-горе описаните алинеи, ще лежи в затвора най-малко 2 и най-много 6 години и ще плаща до 2 бона. 

Сядане зад волана с между 1 и 3 наркотика ще коства на джигита между 1 и 3 години решетки и глоба пак до 1500 лева. Наказанията за всичко това, в случай, че заловеният от КАТ няма книжка, скачат на до 6 години в зандан и глоби до 3 бона.