"Промяната" крои 10% ръст на чиновническите заплати

Тушират бунтове заради инфлацията, готвят и ДМС-та за бюджетните служители

Политика
20:30 - 21 Март 2022
8286
"Промяната" крои 10% ръст на чиновническите заплати

"Промяната" в лицето на парламентарната група и част от министрите обсъжда драстичен ръст от минимум 10% на всички чиновнически заплати, а по информация на Lupa.bg в ключови ведомства и агенции той може да достигне и цели 20 на сто от досегашните възнаграждения. 

Причината по наша информация са готвени бунтове в някои сектори заради галопиращата инфлация. Източници на медията ни в стратегически важно звено от държавната администрация разкриват, че от ноември досега заплатите не просто не са били увеличавани, бюджетните служители не са получавали 13-а заплата, но и надниците им били замразени, въпреки чудовищния ръст на цените по всички направления. 

Сега им било обещано вдигане с 10 на сто и евентуално през юни, когато пък ще се види частично изпълнението по новата финансова макрорамка, и ДМС-та под формата на бонуси. 

Междувременно днес шефът на социалната комисия в НС Искрен Арабаджиев потвърди намеренията, но уточни, че вдигане на парите за държавните служители може да се осъществи едва през юли, при това след актуализацията на бюджета.

По думите му в момента управляващите анализират какво предприемат западните държави по отношение на инфлацията, която е свързана основно с енергийните продукти.

„Ако енергийните продукти намалеят като цени, ние ще наблюдаваме и дефлация реално в следващите месеци. В момента инфлацията е 10% през февруари за последните 12 месеца", заяви Арабаджиев.