"Промяната" призна: Посредници на "Козяк" ни натискаха за коалиция с ГЕРБ

Кирил Петков и Асен Василев били подложени на огромна напор от май до юли да се съюзят с Бойко Борисов

Политика
12:45 - 30 Септември 2022
10382
"Промяната" призна: Посредници на "Козяк" ни натискаха за коалиция с ГЕРБ

Ако бяхме проамериканско правителство, нямаше да има избори и в момента щяхме да управляваме с ГЕРБ. Имаше огромен натиск точно по линия на евроатлантически ценности да се направи коалиция между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ. Огромен натиск.

За това призна бившият вицепремиер Асен Василев след месеци спекулации, че Кирил Петков и той, както и представители на Бойко-Борисовата партия са били викани на "Козяк" в щатското посолство у нас, за да бъдат инструктирани да се сближат с ГЕРБ и да съставят нов кабинет. Медийни публикации по темата започнаха да се появяват още преди падането на кабинета "Петков" и около разрива с Има такъв народ и последвалия успешен вот на недоверие в 47-ото НС, но сега за пръв път Василев признава публично на заключителна дискусия от кампанията на "Промяната" за подобни преговори на тъмно. 

Съпредседателят на ПП разкри, че на този натиск той и колегите му от партията са били подлагани от май до последния момент преди да върнат мандата, връчен от президента Румен Радев за съставяне на ново правителство в рамките на предишния състав на НС.

"Ние им казахме, че решенията за България се взимат в България. Решенията не взимаме под диктат и който иска да прави евроатлантическа коалиция, да си я прави, но без нас", коментира още Василев. 

А Кирил Петков уточни, че политически посредници са били автори на този натиск, като той ги нарече "евроатлантици с известни имена".

Имало и бизнес ориентирани депутати, които предложили сума на ПП за подкрепа. "Нито един от тях не разбираше защо им отказваме. А става дума не само за бъдещи коалиции, а за вас самите, казваха ни те. Мислеха, че или сме луди, или сме аматьори. Но започнаха да осъзнават, че обещанията, дадени от нас, сме искали да ги изпълним", разкрива още бившият премиер. 

Офертите за коалиции били маркетингово представени като "експертно правителство" и "правителство на националното спасение". "Няма експертни депутати. Има политически депутати. Ако някой ви предлага експертно правителство, да знаете, че ви лъже", казва още Петков. 

Бившият премиер хвърля светлина и около преговорите за доставки на газ в разгара на кризата с "Газпром" и едностранното врътване на кранчето за синьото гориво към нас от Москва. Оказва се, че той има състудент от Харвард, чийто чичо е министър на енергетиката на Катар. Затова решил да му се обади, за да му обясни в колко затруднена ситуация е България в онзи момент.

"Много искам да ти помогна. Но ти си третият, който иска това след двама европейски лидери...", казва Петков. И така обяснява и предварително купените слотове за регазификация в съседна Гърция. "Няма да е лесно, пак ще трябва да се пътува до всяка точка на света - пътувахме и до Азердбайджан, и до Туркменистан, и до Иран", аргументира се още той. 

А в допълнение към разговора за бъдещето на страната, Асен Василев казва:

"Най-големият проблем на България е, че едни кукловоди издигнаха борци и престъпници като елит на страната и изгониха всички, които искаха да работят честно. А тези, които не успяха да изгонят, смачкаха. Всъщност вместо да използваме потенциална на всички хора в България, въпросните структури, въпросната мафия и статукво, мръсната машина ги изгони.

В момента сме една от най-нещастните държави в света, въпреки че не сме от най-бедните. А причината е цялата машина - от медиите до институциите: "Тук не сме информация", "Не работим", "Защо не сте си попълнили правилно документите", до "Единственият шанс да те назначим, ако не каже кметът или партийният секретар"... Ако не променим това, няма как България да има бъдеще".