"Промяната" взимат мандата и правят нов кабинет

Хората на Петков ще търсят подкрепа от депутати с нагласа да гласуват по съвест

Новини
23:57 - 22 Юни 2022
5709
"Промяната" взимат мандата и правят нов кабинет

"Продължаваме промяната" няма да върне първия мандат за съставяне на правителство, който по Конституция й се пада. Повече от час и половина депутати и министри на управлението в оставка обсъждаха драматичния ден и вота на недоверие, свалил кабинета. След края на разговорите в парламента повечето от тях бяха уморени и нямаха настроение да обясняват подробности. 

"Водят ни принципите и мотивацията България да бъде изкарана от задкулисието и от такива неща, каквито сега видяхме - някакви хора, които не са в парламента да контролират депутатите си. Това ще стане като ги бием на избори, или като имаме 121 независими депутати", лаконичен бе Петков след срещата.

И. д. председателят на парламента Мирослав Иванов заяви, че партията ще вземе мандата, защото другото би било бягство от отговорност. Подкрепа пак ще се търси от морални депутати, които искат да гласуват по съвест. Ако се стигне до избори амбицията ни е да ги спечелим с по-добър резултат, каза Иванов.

Засега не са обсъждани и номинации за шеф на парламента - ПП нямат мнозинство, а новосформираната коалиция също не е посочила човек. Този въпрос обаче е като точка първа в дневния ред на НС утре. Иванов смята, че не е редно Френското предложение за Северна Македония да влиза в пленарна зала, тъй като има много въпроси, които още не са изяснени.

Затова трябва първо да се мине през дебат в парламентарната Комисия по външна политика, а българското общество и депутатите да разберат подробностите около договрната рамка с РСМ. Трябват отговори какво е свършено, дали предложението е добро или не. Едва тогава да се пристъпи към гласуване от депутатите.