"Райънеър" очаква рекордна годишна печалба

Превозвачът разпределя дивиденти за инвеститорите

Новини
13:23 - 06 Ноември 2023
2210
"Райънеър" очаква рекордна годишна печалба

"Райънеър" (Ryanair) очаква рекордна годишна печалба и ще изплаща на инвеститорите редовен дивидент за първи път, позовавайки се на скока на цените с 24 на сто през лятото и вероятността те да останат високи за години напред поради ограничения капацитет.

Това съобщи днес нискотарифната компания, цитирана от Ройтерс.

Акциите на "Райънеър", най-голямата авиокомпания по брой пътници, се повишиха 6 на сто в 10:50 часа българско време.

"Райънеър" прогнозира печалба след облагане с данъци за годината до края на март между 1,85 милиарда евро и 2,05 милиарда евро, което е над предишния рекорд от 1,45 милиарда евро през 2018 година. 

"Смятам, че сме готови за силен растеж идната година, както от гледна точка на основните показатели на трафика, така и на самолетните билети в пиковия период".  Това заяви на видео представяне главният изпълнителен директор на нискотарифната компания Майкъл О‘Лиъри.

"Райънеър" увеличава капацитета си много по-бързо от повечето конкуренти,

за да се възползва от бума на пътуванията след края на локдауните за КОВИД, превозвайки 25 на сто повече пътници между юли и септември тази година, отколкото през 2019 година. 

Нискотарифният превозвач е отчел повишение на печалбата и през първата половина на годината, съобщи ДПА.

Печалбата, която се разпределя между акционерите, базирана върху международните счетоводни стандарти, е била 2,18 милиарда евро (2,34 милиарда долара) спрямо 1,26 милиарда евро миналата година.

Печалбата през първата половина на годината, като се изключат извънредните постъпления, е нараснала с 59 на сто.

Печалбата на акция е била 1,90 евро спрямо 1,11 евро. Общите оперативни приходи, като се изключат извънредните постъпления, са нараснали с 30 на сто. Трафикът се е повишил до 105,4 милиона евро.