"Реал", "Барселона " и "Ювентус" спечелиха съдебна битка за Суперлигата

Футбол
22:23 - 30 Юли 2021
2994
"Реал", "Барселона" и "Ювентус" спечелиха съдебна битка за Суперлигата

Проектът "Суперлига", който разбуни духовете във футбола, все още не е затворена страница. "Реал" Мадрид, "Барселона" и "Ювентус" излязоха със съвместно изявление, приветстващо решението на съда по искане от УЕФА да отменят действията си срещу 12-е клуба-основатели на европейската лига.

Грандовете обявиха, че става дума за "прекратяване на дисциплинарното производство срещу трите клуба и премахване на наказанията и ограниченията, наложени на останалите девет основатели".

"Съдът подкрепя искането, отправено от организаторите на европейската Суперлига, отхвърля жалбата на УЕФА и потвърждава предупреждението си към УЕФА, че неспазването на неговото решение ще доведе до глоби и потенциална наказателна отговорност. Случаят ще бъде разгледан и от Европейския съд в Люксембург, който ще се спре на монополната позиция на УЕФА спрямо европейския футбол. Радваме се, че занапред вече няма да бъдем обект на продължаващи заплахи от страна на УЕФА.", пишат от "Реал", "Барселона" и "Ювентус", цитира Би Ти Ви.

На 19 април бе обявено създаването на европейска Суперлига с участието на 12 отбора - "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул", "Манчестър Сити", "Арсенал", "Челси", "Тотнъм", "Барселона", "Реал" Мадрид, "Атлетико" Мадрид, "Интер", "Милан" и "Ювентус".

Само два дни по-късно английските клубове се отказаха от проекта под натиск на феновете, местните си футболни асоциации и правителствата. Те бяха последвани от "Атлетико" Мадрид, "Интер" и "Милан".

Така верни на проекта "Суперлига" в крайна сметка останаха само "Барселона", "Реал" Мадрид и "Ювентус". На 25 май бе потвърдено, че срещу трите клуба е заведена съдебна процедура от страна на европейската футболна централа.

Преди това УЕФА наложи финансови санкции на разкаялите се клубове. "Ливърпул", "Арсенал", "Челси", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Тотнъм", "Интер", "Милан" и "Атлетико" Мадрид, се съгласиха да платят по 15 млн. евро, както и да се разделят с 5% от приходите си в евротурнирите за един сезон. Всеки от деветте реинтегрирани клуба прие, че ще отнесе глоба в размер на 100 млн. евро, ако отново се включи в проект подобен на Суперлигата.