"Репортери без граници": За 11 дни талибаните са арестували 9 журналисти

Свят
10:06 - 17 Август 2023
2348
"Репортери без граници": За 11 дни талибаните са арестували 9 журналисти

Откакто талибаните взеха властта в Афганистан преди две години - на 15 август 2021 година, повече от 80 процента от афганистанските журналисти са спрели да работят в страната.

Това сочат данни на "Репортери без граници", цитирани от агенция APA.

Освен това от международната организация предупреждават, че само за последните 11 дни войнстващите ислямистки талибани са арестували в Афганистан деветима журналисти. Арестите са извършени при акции в пет провинции.

"Афганистанските журналисти работят в условия на голяма несигурност и се страхуват за живота си" обяви изпълнителният директор на "Репортери без граници" Кристиян Мир. Той добави, че засега само един от арестуваните журналисти е пуснат на свобода.

В понеделник афганистанската организация Nai съобщи за задържането на трима репортери в южната провинция Кандахар.

"Няма ясна причина за ареста на тези журналисти", посочиха от Nai в специално изявление.

Откакто се върнаха на власт преди две години, талибаните наложиха строги ограничения на свободата на словото. Над 80 процента от жените журналистки в Афганистан престанаха да работят.

Натискът на талибаните, а особено от страна на тайните служби, се засили толкова много, че много от медиите се самоцензурират само и само да не ги закрият, а журналистите, работещи в тях, да не ги вкарат в затвора.