"Рибена кост" или как държавата нехае за един умиращ делфин

Филмът на Драгомир Шойлев тръгва по кината от 4 ноември

Топ
14:11 - 26 Октомври 2022
4236
"Рибена кост" или как държавата нехае за един умиращ делфин

Българският филм "Рибена кост" на режисьора Драгомир Шолев тръгва по кината в цялата страна от 4 ноември. Лентата е по действителните разкази на бившия концесионер на плаж "Корал" и екоактивист - Атанас Русев.

В "Рибена кост" работата на държавата е обобщена със сноп култови реплики, с които всички сме израснали и продължаваме да живеем. Които само ние разбираме и само ние им се смеем. Никъде другаде в това полукълбо тези номера не минават, разказват от екипа.

По думите им това е филм за безсмисления вакуум на държавната машина, омагьосан кръг, в който попадат хора със съвсем различни житейски истории, засмукани от безброй излишни административни движения около смъртта на една "риба". 

"Режисьорът Драго Шолев и операторът Ненад Бороевич разказват десет дълбоки човешки истории, на фона на които парадоксите на държавата контрастират още по-нелепо. А хората в тези истории всъщност са държавата.

Потънали в собствените си скърби и проблеми, уморени от непрестанните обрати на съдбата, обръгнали и изтръпнали от случайности, разочарования и невъзможности. Именно те трябва да се справят с един умиращ делфин, с който никой не знае какво да прави. И един Деян Донков - събирателен образ на всички нас, които не само сме приели, но и сме се примирили с абсурдното, неморалното, ненормалното", разказват още от екипа на филма. 

“Става дума за нещо като кост на рибата, в която отделните костици са свързани в един гръбнак на принципа, на който е оформена костта. Историите са вдъхновени от живота. Първопричина за този филм е един бивш концесионер на плажа “Корал“ – Атанас Русев, който в своя блог беше описал как държавата реагира на тези непрекъснато изхвърляни мъртви делфини. Когато го прочетох, си казах, че това е филм", споделя режисьорът Драгомир Шолев.

Атанас Русев от години е известен със своята дейност за опазване на природата. През 2008 г. той взима на концесия плаж „Корал“. Оттогава е активист в борбата с незаконното застрояване на българските плажове. Оттегля се от бизнеса си през 2013 г. 

В "Рибена кост" участват още Сузи Радичкова, Валентин Андреев-Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева, Съни Сънински. 

"Рибена кост" бе отличен с наградата на Съюза на българските филмови дейци за най-добър филм на "Златна роза" (2021), както и с приза за операторско майсторство за Ненад Бороевич. Филмът бе и носител на наградата на гилдията на българските филмови критици за филм от Балканския конкурс на "София филм фест".