"Ролекс" повиши цените на часовниците си заради поскъпналото злато

Марката се търгива за по около 40 хиляди паунда бройката

Новини
21:30 - 02 Юни 2024
11242
"Ролекс" повиши цените на часовниците си заради поскъпналото злато

Rolex повиши цените на някои от часовниците си със скъпоценни метали във Великобритания с 4%, след като цената на златото се повиши до рекордни върхове, предава Investor като цитира Bloomberg.

Цените на дребно на часовника Rolex Daytona с розово злато нараснаха с 4% до 38 700 паунда (49 312 долара) спрямо 37 200 паунда преди това, считано от 1 юни, сочи информация на сайта на швейцарския производител на часовници, публикувана на сайта му за Великобритания.

Цената на часовниците с жълто злато GMT Master II е била увеличена от 34 хил. на 35 400 паунда.

Цените за отделните държави на часовниците, произвеждани от базираната в Женева Rolex, могат да се смятат за показател за силата на икономиката им. Водещата марка луксозни часовници в света произвежда над 1 млн. часовника всяка година и има приходи от продажби за над 10 млрд. швейцарски франка (11,08 млрд. долара).

Цената на златото нарасна с 14% тази година и достигна исторически връх от 2450 долара за тройунция през май на фона на оптимизма, че Федералният резерв в САЩ ще започне да понижава лихвите. Миналия месец британският паунд се повиши до най-високото си ниво спрямо еврото от август 2022 г. насам.

Rolex обикновено повишава цените на часовниците си веднъж годишно, през януари. Тя увеличи цените във Великобритания с около 4% за някои модели по това време, включително на някои часовници от стомана, но остави цените в САЩ непроменени.

Големи колебания във валутните курсове принудиха Rolex да повиши цените два пъти във Великобритания през 2022 г., през януари и през септември, след като паундът достигна най-ниското си ниво спрямо долара от десетилетия. Rolex също така увеличи цените в европейски страни два пъти същата година.